Sınır dışı edilmesi istenmişti: ABD'de gözaltına alınan Rümeyse Öztürk hakkında yeni karar
ABD'deki Tufts Üniversitesi'nde doktora öğrencisi Rümeysa Öztürk, 25 Mart'ta gözaltına alındıktan sonra başlattığı hukuki süreçte önemli bir gelişme yaşandı. Boston Bölge Mahkemesi, Öztürk'ün ABD'den sınır dışı edilmesini geçici olarak durdurdu. Mahkeme, dava sonuçlanana kadar Öztürk'ün ülkeden çıkarılmamasına karar verdi.
İHA
ABD’nin Massachusetts eyaletindeki Tufts Üniversitesi’nde doktora eğitimi gören Rümeysa Öztürk’le ilgili hukuki süreçte yeni bir gelişme yaşandı. 25 Mart’ta ABD İç Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Gümrük Muhafaza Dairesi (ICE) yetkilileri tarafından gözaltına alınan Öztürk’ün sınır dışı edilmesini önlemek için başlatılan hukuki mücadelede, Boston Bölge Mahkemesi’nden geçici durdurma karanı geldi.
Mahkemeye sunulan Habeas Corpus dilekçesi kapsamında görülen davada, Yargıç Denise J. Casper dikkat çeken bir karar alarak, dava sonuçlanana dek Öztürk’ün ABD’den çıkarılmayacağını belirtti. Yargıç Casper, karar metninde, "Dava konusu olan dilekçe hakkında bir karar verilinceye kadar mahkemenin yargı yetkisini korumak amacıyla, Mahkeme aksi yönde bir emir vermedikçe ve verinceye kadar Dilekçe Sahibi Amerika Birleşik Devletleri’nden çıkarılmayacaktır" ifadelerine yer verdi.
Mahkeme, taraflar arasında yargı yetkisine dair bir anlaşmazlık bulunduğuna dikkat çekerek, benzer durumlarda statücoyu koruma ilkesinin geçerli olduğunu belirtti. Mahkeme ayrıca Columbia Üniversitesi’nde Gazze protestolarına liderlik eden ve halen hukuki süreci devam eden aktivist Mahmoud Khalil’in davasına da atıfta bulunarak, "dilekçe hakkında bir karar verilinceye kadar Mahkeme’nin yargı yetkisini korumak için, Mahkeme aksi yönde bir emir vermedikçe ve verinceye kadar Dilekçe Sahibi’nin Amerika Birleşik Devletleri’nden çıkarılmamasına karar verilmiştir" ifadelerini karar metnine ekledi.
DAVALILAR LİSTESİNDEKİ İSİMLERDEN YANIT BEKLENİYOR
Mahkeme ayrıca, davada adı geçen yetkililere yanıt vermeleri için süre tanıdı. Davalılar arasında ABD Başkanı Donald Trump, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, ABD İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem, ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi Başkan Vekili Todd Lyons, ABD İç Güvenlik Soruşturmaları (HSI) New England Sorumlu Özel Ajan Michael Krol ve Saha Ofisi Direktörü Patricia Hyde bulunuyor. Mahkeme kararına göre, bu yetkililer 1 Nisan 2025 Salı günü saat 17:00’ye kadar resmi yanıtlarını sunmak zorunda.
Öztürk’ün avukatı, müvekkilinin hukuka aykırı bir şekilde gözaltına alındığını belirterek serbest bırakılmasını ve sınır dışı edilme sürecinin durdurulmasını talep etmişti. Mahkemenin verdiği geçici karar, davanın sonuçlanmasına kadar Öztürk’ün ABD’de kalmasını sağlayan hukuki bir koruma şemsiyesi işlevi görüyor.