Sırbistan zorunlu askerliği geri getirmek için harekete geçti: 'Seyirci kalmayacağız' mesajı

Sırbistan Hükümeti, 14 yıl önce kaldırılan zorunlu askerliğin yeniden yürürlüğe konması için yeni bir yasa çıkardı.

12punto

12PUNTO DIŞ HABERLER

Sırbistan'da Cuma günü yapılan toplantının ardından hükümet, erkekler için 75 günlük zorunlu askerlik hizmetini geri getirmek bir komisyon oluşturdu. Kadınların gönüllülük esasına göre hizmet vermeye devam etmesine izin verilecek. 

Belgrad 2010 yılında zorunlu askerlik hizmetini kaldırmıştı.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Batajnica'da düzenlenen askeri törende yaptığı açıklamada, zorunlu askerliğin, Balkan ülkesinin silahlı kuvvetlerinin modernizasyonuna ve olası saldırılara karşı savunmasının güçlendirilmesine yardımcı olacağını söyledi. 

Sırbistan CumhurbaşkanıAleksandar Vucic

Rus haber ajansı RT'nin haberine göre, askerlik hizmetini yeniden başlatma kararı, Sırbistan ile Kosova gerginlik tırmanırken geldi. Geçtiğimiz hafta, Başbakan Yardımcısı Aleksandar Vulin, olası bir çatışmaya karşı uyarıda bulunmuş ve Belgrad'ın, 'Sırplara karşı şiddet kullanıldığında' seyirci kalmayacağını söylemişti.

Belgrad'daki yetkililer, Sırbistan'ın, Ukrayna savaşı ve NATO ile Rusya arasındaki gerginlikler karşısında 'askeri tarafsızlığını' sürdürmeye devam edeceğini vurguladı. Sırp hükümeti ayrıca Rusya ile 'tarihi dostluk bağlarını terk etmeyeceğine' söz verdi ve 'Batı'nın Moskova'ya uyguladığı yaptırımlara' katılmayı reddetti.