Suriye ve Türkiye arasında 'normalleşme' olacak mı? Rusya'dan 'görüşmeler olumlu' açıklaması

Lavrov, Türkiye ve Suriye temsilcilerinin ilişkilerin normalleşmesi için diyalog önerileri sunduğunu açıkladı. Basın toplantısında yaptığı açıklamada, bu sürecin 'Kürt meselesi' gibi önemli konuları da kapsayacağını belirtti.

12punto

12PUNTO DIŞ HABERLER

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, geçtiğimiz günlerde Türk mevkidaşı ile ve Suriye'nin yeni Dışişleri Bakanı ile yaptığı görüşmeler sonucunda her iki tarafın normalleşme süreci için olumlu fikirler geliştirdiğini ifade etti. Bu çerçevede, Kürt meselesinin yanı sıra terörle mücadele ve sınır güvenliği gibi hususların da tartışılmasının önemi vurgulandı. 

Lavrov'un açıklamasındaki satır başlarından biri Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'la görüşmesiydi. Lavrov görüşmede neler konuşulduğuyla ilgili şunları dile getirdi:

'Kısa bir süre önce burada Türk mevkidaşımla görüştüm ve bu konuyu ele aldık. Ayrıca, Suriye Arap Cumhuriyeti'nin yeni atanan Dışişleri Bakanı ile de bu konuyu görüştüm. Her iki taraf da bana göre normalleşme sürecinin yeniden başlamasını sağlayabilecek fikirler ortaya koydu. Ve tabii ki Kürt meselesi, terörle mücadele ve sınır güvenliği konularıyla birlikte bu görüşmelerin odağında yer alacak.'

Türkiye ve Suriye arasındaki 'normalleşme süreci' için gösterilen çabalardan ve yapılan görüşmelerden bahseden Lavrov, 'Rusya-İran-Türkiye-Suriye formatında askeri ve dışişleri bakanları bir araya geldi. Görüşmeler olumlu geçti' diye konuştu.

RUSYA'NIN PKK'YA YAKLAŞIMI NE?

Rusya Dışişleri Bakanı'nın altını çizdiği bir diğer konu başlığıysa bölgedeki PKK faaliyetleriydi. 

YPG/PKK terör örgütünün Şam ile diyalog kurması gerektiğini vurgulayan Lavrov, bu grupların Suriye'nin bir parçası olarak kalmaktan başka çarelerinin olmadığına dikkat çekti. Kürt örgütlerinin, terörizmi reddederek uzlaşı arayışına girmeleri gerektiğini ifade etti. 

Lavrov konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

'Kürt örgütlerinin (YPG/PKK) terörü şiddetle reddetmeleri ve Suriye cumhuriyetinin bir parçası olarak kalmaktan başka çareleri olmadığını nihayet anlamaları gerektiğine inanıyorum. Şam ile uzlaşmaları gerekiyor.'

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov

RUSYA'NIN ORTADOĞU'DAKİ ASKERİ VARLIĞI DEVAM EDECEK

Rusya’nın Ortadoğu'daki istikrarı sağlamak için çaba sarf ettiğini belirten Lavrov, Suriye’de güvenliği sağlamak için askeri varlıklarının sürdüğünü aktardı. 

Lavrov ayrıca, bazı ülkelerin İran’ı provoke etmek ve bölgedeki barışı tehlikeye atmak için faaliyetlerde bulunduğunu düşündüğünü de belirterek, şunları kaydetti:

'Çatışmanın diğer ülkelere sıçramasını nasıl önleyebileceğimize gelince, bunu yapabiliriz ve yapmaya devam edeceğiz. Suriye Arap Cumhuriyeti'nde güvenliği sağlamaya yardımcı olan bir askeri gücümüz var ve görevlerini yerine getirmeye devam edecek. Ancak, yine de bazı oyuncuların İran'ı kışkırtarak, ABD'yi tahrik etmek ve tüm bölgede büyük bir topyekûn savaş başlatmak istediklerini hissediyorum.'

Rusya'nın Suriye'de 'kritik öneme sahip' askeri üsleri bulunuyor. Bunlar arasında en önemlisi, donanma üssü olarak kullanılan Lazkiye Askeri Üssü