Tesla'dan 'Hastalık İzni'ndeki çalışanlarına tartışmalı kontrol ziyareti: Evlere yöneticiler gidiyor
Tesla, Almanya'daki fabrikasında uzun süreli hastalık izni alan işçilerin evlerine yönetici göndermeye başladı. Şirket, bu hamleyi iş ahlakını kontrol etmek amacıyla yaptığını savunurken, güçlü işçi sendikası IG Metall, bunu bir "korku kültürü" yaratma girişimi olarak eleştirdi.
12punto
Tesla'nın Almanya'daki fabrikasında uzun süreli hastalık izni alan işçilerin evlerine yönetici gönderme kararı tartışmalara yol açtı. Tesla'nın Berlin-Brandenburg'daki gigafabrikasının üretim müdürü André Thierig, ev ziyaretlerinin sektörde çalışanların iş ahlakına yönelik “yaygın bir uygulama” olduğunu belirterek bu hamleyi savundu. Ancak bu hamle, fabrikanın 12 bin çalışanının çoğunu temsil eden güçlü işçi sendikası IG Metall'in sert eleştirilerine neden oldu.
Geçen haftalarda, bazıları dokuz ay gibi uzun bir süre boyunca hastalık izninde olan ve tam ücret almaya devam eden yaklaşık iki düzine işçiyi kontrol etmek üzere yöneticiler gönderildi. Thierig, Tesla'nın amacının işçileri korkutmak değil, çalışanların sorumluluklarını iyi niyetle yerine getirdiklerinden emin olmak olduğunu açıkladı.
Thierig konuyla ilgili, "Çalışanların iş ahlakına yönelik bir hamle. Bireylerin uzun süre devamsızlık yaptığı durumlarda, gerçekten çalışamadıklarından emin olmak bizim sorumluluğumuz” dedi. Thierig ayrıca, diğer şirketler gibi Tesla'nın da üretken bir işgücünü korumak ile Almanya'nın işgücü koruma yasalarına uymak arasında bir denge kurması gerektiğine dikkat çekti.
'HASTALIK İZİN ORANLARI AZALTILMAK İSTENİYOR'
Ancak IG Metall, şirketi Berlin'in güneydoğusundaki Grünheide'de bulunan gigafabrikada bir "korku kültürü" yaratmakla suçlayarak öfkeyle tepki gösterdi. Sendika uzun süredir fabrikadaki çalışma koşullarını eleştiriyor ve aşırı uzun çalışma saatleri ile yetersiz sağlık ve güvenlik standartlarına dikkat çekiyor. IG Metall'in bölge müdürü Dirk Schulze, “Fabrikanın hemen her alanından çalışanlar aşırı iş yükü olduğunu söylüyor. İşçiler hastalandıklarında, çok kısa sürede işe dönmeleri için baskı yapılıyor ve sağlıklı kalanlara da ek görevler yükleniyor. Tesla hastalık izni oranlarını azaltma konusunda ciddiyse, bu kısır stres döngüsünün kırılması gerekiyor" diye konuştu.
Sendikaya göre, fabrikada hastalık izni oranı yüksek ve bu oran genellikle işgücünün yüzde 15'ine ya da daha fazlasına ulaşıyor. İşçiler, yönetim tarafından kendilerine yöneltilen yoğun taleplere bağladıkları yüksek düzeyde stres yaşadıklarını bildiriyor. IG Metall, fabrikanın üretim hedeflerinin ve çalışma ortamının hasta çalışan sayısının artmasına doğrudan katkıda bulunduğunu iddia ediyor.
'SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİ İSTİSMAR EDİLİYOR'
Buna karşılık Thierig, Tesla'nın tam zamanlı personelle benzer koşullar altında çalışan bin 500 geçici işçisi arasında hastalık nedeniyle devamsızlık oranının sadece yüzde 2 olduğuna dikkat çekti. Hastalık izni verilerindeki örüntülere de dikkat çeken Thierig, cuma günleri ve geç vardiyalarda, diğer zamanlara kıyasla yüzde 5 daha fazla çalışanın hastalandığını, bunun kötü çalışma koşullarının göstergesi olmadığını, ancak bazı işçilerin Almanya'nın sosyal güvenlik sistemini istismar ettiğini gösterdiğini vurguladı.
Thierig, “Devamlılık analizlerimizde bazı olgular belirgin hale geldi” açıklamasında bulundu ve “Çalışma koşulları tüm vardiyalarda tutarlıdır, bu nedenle belirli günlerde daha yüksek devamsızlık oranları gördüğümüzde, başka bir şeyin söz konusu olabileceğini düşünüyoruz” diye ekledi.