Tiktok'a yasak mı geliyor? Yeni yasa oylanacak

ABD'de bu hafta sunulacak bir yasa tasarısı, Tiktok'un kapanmasına neden olabilir.

12punto

12PUNTO DIŞ HABERLER

TikTok ABD'de zor günler yaşıyor. Salı veya çarşamba günü ABD Temsilciler Meclisi, TikTok'un çatı şirketi ByteDance'i video paylaşım platformunu satmasına, satmaması durumundaysa ABD'de yasakla karşı karşıya kalmasına sebep olabilecek bir yasa tasarısını oylamayı planlıyor.

Geçtiğimiz Perşembe günü, Amerikalıları Yabancı Düşmanların Kontrollü Uygulamalarından Koruma Yasası olarak bilinen tasarı, Temsilciler Meclisi Enerji ve Ticaret Komitesi'ndeki ilk tur oylamasında 50-0 ile geçti.

Oylamanın ardından şirket, "Bu yasanın önceden belirlenmiş bir sonucu var: TikTok'un ABD'de tamamen yasaklanması. Hükümet 170 milyon Amerikalının Anayasal haklarından olan özgür ifade hakkını elinden almaya çalışıyor" dedi.

Tasarıyı sunanlar, amacın ‘Amerika Birleşik Devletleri'nin ulusal güvenliğini, yabancı düşman kontrollü uygulamaların oluşturduğu tehditten korumak’ olduğunu söylüyor.

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU), bu hareketin ‘seçim yılı boyunca ucuz siyasi puan kazanma çabasını temsil ettiğini’ söyledi. ACLU ayrıca birçok Amerikalının bilgi ve iletişim için Tiktok’a güvendiğini belirtiyor.

Bloomberg Opinion köşe yazarı Karishma Vaswani'ye göre Washington, bunun ulusal güvenlikle ilgili olduğu kadar teknolojik yenilik eksikliğiyle de ilgili olduğunu kabul etmeli.

Vaswani köşesinde "Yerli teknoloji, Çinli firmaların geliştirdiği türde inovasyona ayak uydurmakta başarısız oldu ve bu nedenle bu uygulama bu kadar popüler hale geldi" diye yazdı.

Tasarının yasalaşmadan önce hem Temsilciler Meclisi hem de Senato'da oylanması ve ardından Başkan tarafından onaylanması gerekiyor.

Başkan Joe Biden geçtiğimiz cuma günü, rakibi Donald Trump'ın hizmetin yasaklanmasına ilişkin endişelerini dile getirmesi üzerine yasayı imzalayacağını söylemişti.

Daha önce TikTok, tüm kullanıcılarına yasaya ilişkin hoşnutsuzluklarını ifade etmek için kongre temsilcilerini aramalarını isteyen bir bildirim göndermişti. Tasarıdan memnun olmayan bazı TikTok kullanıcıları, kongre temsilcilerinin ofislerine mesajlar göndermişti.

TikTok'un sosyal medya platformu X'te yaptığı açıklamada tasarıyla ilgili "(Yasayı) Yazanlar bunu ne kadar gizlemeye çalışırsa çalışsın, (bu tasarı) doğrudan bir yasak. Bu yasa, 170 milyon Amerikalının Birinci Değişiklik haklarını çiğneyecek ve 5 milyon küçük işletmeyi, büyümek ve istihdam yaratmak için güvendikleri bir platformdan mahrum bırakacak" ifadeleri kullanıldı.

Tasarının savunucuları, ByteDance'e düzenlemelere uyması için yaklaşık altı aylık bir süre verildiğini hatırlatarak, bu tasarının TikTok'a yönelik açık bir yasak anlamına geldiği iddiasını reddediyor.

2020'de Trump, TikTok'u ve Çin'e ait WeChat'i yasaklamak istemiş ancak mahkeme kararlarıyla bu çabaları durdurulmuştu.