Türk-Rus ticaretine ABD darbesi: Petrol ticareti risk altında
ABD’nin Rusya ile ticaret yapan şirketlere yönelik yeni yaptırımlar getireceğini açıklamasının ardından Türkiye ve Rusya arasındaki ticaret azalmaya başladı. İki ülke arasında ‘ödemeler krizi’ baş gösterdi.
12punto
12PUNTO DIŞ HABERLER
ABD’nin yaptırım açıklamasının ardından iki ülke arasındaki ticaret hacmi azalmaya başladı.
ABD’nin yaptırım kararı, doğrudan Rusya’nın enerji ihracatını hedef almasa da Rusya’dan yapılan ham petrol ithalatını daha karmaşık hale getirdi. Türkiye'den Rusya'ya yapılan ödemeler durma noktasına geldi. Rusya'dan Türkiye'ye petrol sevkiyatı devam ederken, ödemelerin nasıl yapılacağı konusunda halen bir çözüm üretilemedi. 'Ödeme krizinin' devam etmesi durumunda Türkiye'nin Rusya'dan yaptığı petrol ithalatı sekteye uğrayabilir.
Uzmanlara göre ABD’nin yaptırımları, dünya çapında petrol fiyatlarının aşırı derecede yükselmesine sebep olmadan Rusya’nın gelirlerini sekteye uğratmayı amaçlıyordu. Rusya’nın Hindistan, BAE ve Çin ile olan petrol ticareti de sekteye uğradı.
Rusya, hâlihazırda Türkiye’ye en çok ham petrol ve motorin ihraç eden ülke konumunda. Türkiye Rusya’dan her yıl 8.9 milyon ton ham petrol ve 9.4 milyon ton motorin ithal ediyor.
KRİZ DERİNLEŞECEK Mİ?
Ödeme sorunlarının temel sebebi olarak Türk bankalarının Rus müşterilere ve şirketlere yönelik ‘uyumluluk kriterlerini’ sıkılaştırması gösteriliyor. Bu kriterlere göre Türkiye’den Rusya’ya ödeme yapılabilmesi için para gönderilen kurumların ABD’nin açıkladığı yaptırımlardan muaf durumda olması gerekiyor.
Reuters’a konuşan bir Rus petrol şirketi yetkilisine göre, Türkiye’den hiçbir müşteri son iki ila üç haftada ödeme yapmadı.
Aynı haberde Reuters, bir Türk yetkilinin “Son yaptırımlardan sonra Rusya’ya enerji ödemeleri yapmak zorlaştı. Bazı ödemeler aksadı” sözlerine de yer verdi.
Reuters’ın haberine göre Rus yetkililer, petrol sevkiyatının devam ettiğini ancak sorunun çözülmemesi durumunda Türkiye’ye petrol ihracatının aksamaya başlayabileceğini belirtti. Türk yetkililer ise sorunun çözülmesi için ‘titiz bir çalışma’ yürütüldüğünü söylerken, bankaların ‘uyum sorunları’ üzerine çalıştığını ve ödeme problemlerinin yakında giderileceğini açıkladı.