Türkiye ile resmi anlaşma imzalamamıştı: Şara Lazkiye Limanı'nın işletmesini Fransız şirkete verdi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Suriye'de Geçiş Hükümeti'nin Cumhurbaşkanı ilan ettiği Ahmed el Şara (Colani) ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonucunda, Lazkiye Limanı'nın işletme haklarının Fransız şirket CMA CGM'de kalmasına karar verildi.

12punto

Suriye'nin yeni yönetimi, Fransız nakliye şirketi CMA CGM ile Lazkiye Limanı'nın işletmesine ilişkin sözleşmeyi uzatacağını açıkladı. Macron ve Şara arasındaki görüşmede, CMA CGM'nin limanı işletmeye devam edeceği teyit edildi. Macron, Şara'yı yeni görevi için tebrik ederken, Fransa'yı ziyaret etmesi için davette bulundu. Görüşmede, Suriye'deki güvenlik sorunları ve ekonomik yaptırımların hafifletilmesi gibi konular da ele alındı.

CMA CMG ile bir görüşme gerçekleştiren Şara yönetimi, mevcut liman işletmesine dair anlaşamanın revize edilmesi karşılığında şirketin limanı işletmeye devam etmesine izin verdi. CMA CMG, Esad döneminde de Lazkiye Limanı'nın işletme haklarını elinde bulunduruyordu.

Macron, Şara ile görüşmesinde, Suriye'nin ekonomik toparlanmasına yardımcı olmak amacıyla yaptırımların kaldırılması yönünde çaba göstereceklerini belirtti. Avrupa Birliği (AB) de Suriye'ye uygulanan yaptırımları hafifletmeyi değerlendirdiğini açıkladı. Öte yandan ABD, Ocak ayında insani yardım işlemleri üzerindeki bazı kısıtlamaları gevşetmiş, ancak yaptırımları sürdürmüştü.

Eski HTŞ lideri ve El Kaide üyesi Ahmet el Şara (kod adı Colani), sivillere yönelik bombalı saldırılar düzenlediği için BM tarafından aranan teröristler listesine eklendi. Şara, geçmişte düzenlediği saldırıları 'gençlik hatası' olarak niteledi

ŞARA YAPTIRIMLARIN BİTMESİNİ İSTİYOR

Şara, görüşmede Suriye halkının yaptırımlar nedeniyle yaşadığı zorluklara dikkat çekti. El Kaide adına bombalı saldırılar düzenlediği için BM'nin terör listesinde yer alan isim, bölgedeki güvenlik sorunlarına da değinerek uluslararası iş birliği ihtiyacını vurguladı.

Harici'nin haberine göre, revize edilen sözleşmede kira süresi ve gelir paylaşımına ilişkin değişiklikler yapıldı. CMA CGM'nin Lazkiye'de kalmasının ardında, şirketin kurucusu Jacques Saade'nin ailesinin bölgeyle olan bağlarının etkili olduğu belirtildi.

CMA CGM, Lazkiye Limanı'ndaki konteyner terminalini işletmek üzere 2009 yılında bir sözleşme imzaladı. Sözleşme, 2019 yılında sona erdiğinde, Esad yönetimi şirketle olan anlaşmasını 2024 yılına kadar uzattı. Yeni yönetim, sözleşmeyi bu kez 30 yıllık bir süre için yeniledi.

CMA CMG'nin kurucusu Jacques R. Saade'ın, Suriye'deki ekonomik elitle 'sıkı bağları' olduğu biliniyor Kaynak: Forbes

AB'NİN SURİYE POLİTİKASI

Avrupa Birliği, Suriye ekonomisi üzerindeki yaptırımları kademeli olarak kaldırarak, AB'li nakliyecilerin Lazkiye ve Tartus limanlarıyla ticaret yapmasına imkan tanıdı. Bu adımın, Suriye'nin uluslararası ticaret ağına yeniden entegre olmasına yardımcı olması bekleniyor.

Suriye'deki yeni yönetim, limanların yönetimi konusunda da değişikliklere gitti. Örneğin, Tartus Limanı'ndaki sözleşme bir Rus operatöre devredilmişti. Rusların Tartus Limanı için yaptığı anlaşma, yeni yönetim tarafından iptal edildi.

Türkiye'nin bölgedeki ekonomik haklarına dair ise henüz bir anlaşma imzalanmadı. Şara'nın Şam'ı ele geçirmesinin ardından Türkiye'nin Suriye'de yeni kurulacak güvenlik birimlerini eğiteceği açıklandı. Ülkenin yeniden yapılandırılmasında da Türk inşaat firmalarının rol alacağı söylendi. Buna karşın Şara yönetimi, şu ana kadar Türkiye'ye uygulanan gümrük vergilerini yüzde 400'e varan oranda artırmak ve Suudi Arabistan'la yeni güvenlik güçlerinin eğitimini görüşmek haricinde bu meselelerde herhangi bir adım atmadı.

Şara'nın yönetimi ele geçirmesinin ardından Rus birlikleri, Tartus'ta inşa ettikleri deniz üssünü terk etti