Türkiye, Ortadoğu'da İsrail'e karşı savaşa girecek mi? İngiliz basını iddia etti

İngiliz basınında Ortadoğu'daki savaşın yayılabileceği olası coğrafyalardan biri olarak Türkiye'de gösterildi. Savaşın büyüyeceğini tahmin eden bir gazete analizine göre, Türkiye, Çin ve Rusya ile birlikte Batı bloğuna karşı savaşabilir.

12punto

12PUNTO DIŞ HABERLER

İran'ın İsrail'i vurmasıyla beraber, 'Büyük Ortadoğu savaşı başlıyor mu?' soruları dünya basınında sorulmaya başlandı. Dış basında, Lübnan ve İsrail arasındaki çatışmalara dair yayınlanan değerlendirmede, Türkiye'den özel olarak bahsedildi. 

Yapılan analize göre Türkiye, potansiyel olarak İsrail ve Batı'ya karşı Rusya'yla saf tutabilir. Değerlendirmeyi yapan basın kuruluşu, Türkiye'nin yakın zamanda 180 derecelik bir 'eksen kayması' yaşamasının oldukça olası olduğunu yazdı.

İsrail'in Lübnan'a karşı saldırılarına İran'dan yanıt gelmişti. İran, 200 civarı balistik füze ile İsrail'i vurmuştu.

Bu gelişmenin ardından İsrail basınında, Netanyahu hükümetinin İran'daki nükleer tesisleri ve petrol rafinerilerini hedef almayı planladığı yazılmıştı. Ortadoğu'daki bu gelişmeler, 'Büyük Ortadoğu Savaşı' ihtimalini gündeme getirdi.

İngiliz gazetesi The Mirror, İsrail ve diğer ülkeler arasında Batı'nın da dahil olacağı bir savaş ihtimali üzerine bir analiz yayınladı. Analizde, hangi ülkelerin ittifak oluşturacağına dair değerlendirmeler yer aldı.

İsrail ve İran arasında savaş ihtimalinin artması üzerine ABD, Ortadoğu'ya asker konuşlandırmaya başladı

'ABD VE AVRUPA, İSRAİL'İ DESTEKLEMEK ZORUNDA'

İsrail'in ABD ile güçlü bağları olduğunu söyleyen The Mirror, Amerikan hükümetinin olası bir savaşta İsrail'i yalnız bırakamayacağını savundu.

Öte yandan İngiltere'nin de savaşa dahil olmak 'zorunda kalacağını' iddia eden gazete, bunun nedenini de İsrail ve İngiltere arasındaki güçlü ekonomik bağlara dayandırdı. 

The Mirror aynı zamanda, 'Batı Bloğu' olarak adlandırılan Fransa, Almanya ve İtalya gibi ülkelerinde siyasi ve ekonomik çıkarlarını korumak için savaşa gireceğini bildirdi.

Rusya, Suriye İç Savaşı başladıktan kısa süre sonra, Suriye'de askeri üsler oluşturmuş ve bölgeye asker yerleştirmişti

TÜRKİYE, ORTADOĞU SAVAŞI ÇIKARSA KİMİ DESTEKLEYECEK?

Yayınlanan analizde Türkiye'nin savaşa dahil olma ihtimalinin de üzerinde duruldu. Ancak gazete, Türkiye'nin diplomatik pozisyonunan dair yaptığı analizde, ülkenin Batı yerine Çin-Rusya ittifakıyla birlikte savaşa girebileceğini belirtti.

The Mirror, Türkiye'nin durumunu değerlendirirken 'İran, İsrail'in ABD, AB ve İngiltere ittifakına karşılık olarak Rusya, Çin ve Türkiye ile bir destek ağı kurmayı başardı' değerlendirmesinde bulundu.

Gazeteye göre, İran'la Türkiye'nin aynı safta yer alabileceğini gösteren önemli unsurlar var. 

Bunların başında Türkiye'nin Rusya ile 'sağlam temelli ve derin' ilişkileri geliyor. İngiliz gazetesi, Türkiye'nin Rusya'dan s-400 füzeleri aldığını hatırlatarak, bu durumun Türkiye'nin 'eksen kayması yaşamaya' müsait olduğuna işaret ettiğinin altını çizdi.