Türkiye'deki yerel seçim Alman medyasında nasıl yer buldu? İşte Alman gazetelerinin yerel seçime ilişkin manşetleri

Türkiye'deki yerel seçim sonuçları Almanya'da da ilgi odağı oldu. Alman medya organları, seçim sonuçlarını okurlarına aktarırken, sonucu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yenilgisi olarak değerlendirdi

Reyhan Küçük

Almanya'da basın ve yayın organları, Türkiye'deki yerel seçimlere geniş yer ayırarak, bu seçimlerin Almanya tarafından Türkiye'nin geleceğini şekillendirecek önemli bir gösterge olarak görüldüğüne dair işaretler veriyor.

Basına yansıyan başlıklar ise şöyle: 


Frankfurter Rundschau:

'Erdoğan Türkiye’deki Yerel Seçimlerde Yenilgisini Fiili Olarak Kabul Etti'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın karşı karşı ya olduğu yenilgi, Türkiye'deki yerel seçimlerde iyice belirginleşmeye başladı. AKP'nin mutlak hakimiyetinde çatırdamalar var.

RND:

'Erdoğan için Ağır Hezimet, Muhalefet Hem Çok Önemli Olan Büyük Şehirleri Savundu, Hem de Zaferine Yeni Fetihler Ekledi'

Bir önceki yerel seçimlerde de İstanbul ve Ankara'da ağır hezimete uğrayan, Erdoğan'ın İslamcı ve muhafazakâr partisi AKP, aktüel seçimin ilk sonuçlarına göre, yeniden ağır bir yenilgi yaşayacağa benziyor.

Deutschewelle:

'Erdoğan'ın "Son Seçimi"nde Türkiye'

Mevcut yerel seçimler, Türkiye'nin geleceği üzerinde büyük etkilere sahip olabilir. Çünkü mesele sadece kaybedilmiş Belediye başkanlıklarından ibaret değil, sonuçlar aynı zamanda Cumhurbaşkanının siyasi kaderi ile de yakından ilgili.

Merkur:

'Bir Dönemin Sonu, Erdoğan yenilgisini kabul etti'

İlk sonuçlara göre büyük şehirleri kaybeden AKP, seçimin sonuçlarını kabullenmek zorunda.

Tagesschau:

'Cumhurbaşkanı Erdoğan İçin Zor Bir Gün' 

Yerel Seçimleri Muhalefet Kazanırken, Erdoğan'ın AKP'si yerel seçimleri açık ara farkla kaybetti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, görev yerini AKP'li rakibi Murat Kurum'a karşı var gücüyle savundu.

Frankfurter Allgemeine Zeitung:

'Erdoğan İçin Ağır Yenilgi'

CHP'nin Türkiye'deki yerel seçimleri beklenmedik bir şekilde açık bir zaferle kazanması ülkenin siyasi manzarasını değiştirebilir.

Zeit ONLINE:

'Recep Tayyip Erdoğan'ın Partisi Yerel Seçimleri Kaybetti'

AKP İçin Özellikle Acı Verici Olan Durum İse CHP `nin İstanbul'daki Zaferi.

Bild:

'Erdoğan İçin Büyük Yenilgi, Muhalefet Önde' 

Cumhurbaşkanının Partisi Ülke Genelinde Kayıplar Yaşıyor. Türkiye nin Önemli şehirler olan İstanbul ve Ankara'da, muhalefet zaten seçim zaferiniA ilan etmisti. Ancak  Erdoğan'ın İslami-muhafazakar partisi AKP nin ülke genelinde de ciddi bir oy kaybı yaşadığı görülüyor.

REYHAN KÜÇÜK / ALMANYA