Ukrayna'da işgücü açığı: Erkekler cepheye gidince ağır işler kadınlara kaldı

Ukrayna'da savaş nedeniyle orduya alınan erkekler işgücünde boşluk yarattı. Bu boşluğu kapatmak için Ukraynalı kadınlar ağır işlerde çalışmaya başladı.

12punto

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal girişimiyle başlayan Rusya-Ukrayna savaşı 2 buçuk yılı geride bıraktı. Savaş sebebiyle hem Rusya hem de Ukrayna tarafında yüz binlerce erkek cepheye gönderildi.

Özellikle Ukrayna'da asker ihtiyacı nedeniyle günlük hayatta çalışacak erkek popülasyonu neredeyse kalmamış durumda. Söz konusu durumda da günlük hayatta ağır işlerde çalışan erkeklerin yerini kadınlar almak zorunda kaldı. Amerikan New York Times, Ukrayna'daki işgücü açığını anlatan bir yazı kaleme aldı. 

İşte NYT'nin yazısı:

"Yatsina, Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı tamamen işgal etmesinden bu yana madende yeraltında çalışmaya başlayan 130 kadından biri. Artık yüzeye kömür taşıyan konveyörleri kullanıyor, güvenlik müfettişi olarak çalışıyor ya da madenin farklı bölümlerini birbirine bağlayan trenleri sürüyorlar. Ukrayna'nın en büyük özel enerji şirketi DTEK tarafından işletilen madenin başkan yardımcısı Serhiy Faraonov, "Onların yardımı çok büyük çünkü birçok erkek savaşmaya gitti ve artık mevcut değil" dedi. Madende çalışan yaklaşık 1.000 erkek işçinin, yani toplam işgücünün yaklaşık beşte birinin askere alındığını söyledi. Eksikliğin giderilmesine yardımcı olmak için maden 330 kadar kadını işe aldı.

'KADINLAR KAMYON YA DA OTOBÜS ŞOFÖRÜ OLUYOR'

Ukrayna'da askere alımlar nedenitle erkek işgücünün azalması sonrasında daha fazla Ukraynalı kadın erkeklerin hakim olduğu işleri yapmaya başladı. Kadınlar kamyon ya da otobüs şoförü, çelik fabrikalarında kaynakçı ve depo işçisi oluyorlar. Binlercesi de gönüllü olarak orduya katıldı. Uzmanlara göre bu kadınlar Sovyetler Birliği'nden miras kalan önyargıların şekillendirdiği erkek egemen işgücünü yeniden şekillendiriyor. Kiev, Ukrayna merkezli Ekonomik Strateji Merkezi'nin yönetici direktörü Hlib Vyshlinsky, "Kadınların ikinci sınıf ve daha az güvenilir işçiler olduğu algısı vardı" dedi.

Vyshlinsky, Ukraynalı kadınların sadece fiziksel talepler nedeniyle değil, aynı zamanda bu tür rollerin onlar için çok karmaşık olduğu düşünüldüğü için uzun zamandır belirli işlerden dışlandığını söyledi. Kadınların troleybüs kullanabildiğini ama tren kullanamadığını söyleyerek “Her şey klişelerle doluydu" dedi.

'UKRAYNALI İŞVERENLERİN DÖRTTE ÜÇÜ İŞGÜCÜ SIKINTISI YAŞIYOR'

Ukrayna iş piyasasına akın eden kadınlar, Birinci Dünya Savaşı sırasında silah fabrikalarında çalışan İngiliz kadınların (munitionette) ve İkinci Dünya Savaşı sırasında Amerika Birleşik Devletleri'nde çalışmaya giden (Rosie the Riveter'ın ikonik posterlerinde anılan) kadınların yankılarını taşıyor. Ancak ekonomistler, kadınların işgücüne katılmasıyla bile, ayrılan tüm erkek işçilerin yerini doldurmaya yetmeyeceğini söylüyor. Yakın zamanda yapılan bir anket, Ukraynalı işverenlerin dörtte üçünün işgücü sıkıntısı yaşadığını gösterdi.

Dünya Bankası'na göre savaştan önce Ukraynalı kadınların %47'si çalışıyordu. Vyshlinsky, o zamandan bu yana yaklaşık 1,5 milyon kadın işçinin, yani toplamın yaklaşık %13'ünün Ukrayna'yı terk ettiğini söyledi. Vyshlinsky, "Şu anda Ukrayna'da çalışan kadınların oranı savaş öncesine göre daha yüksek" dedi. Ancak ülkenin işgücü açığının üstesinden gelebilmesi için çok fazla sayıda kadının Ukrayna'yı terk etmesi gerekiyor.

ESKİ TEZGAHTAR, YENİ MADENCİ

28 yaşındaki madenci Dmytro Tobalov, "Birçok kadın, Ukrayna'nın en büyük çelik üreticisi Metinvest'in sahibi olduğu Pokrovsk madenine, savaşın harap ettiği bir ekonomide istikrarlı işler sunduğu için katıldıklarını söyledi. Pokrovsk'ta eski bir tezgâhtar olan 30 yaşındaki Valentyna Korotaeva, bir Rus füzesinin dükkânın yakınına düşmesinin ardından işini kaybettiğini ve dükkân sahiplerinin toparlanıp gittiğini söyledi.

'GİDECEK BAŞKA BİR YER YOK'

Şimdi madende vinç operatörü olarak çalışıyor ve bir depoda tamirde olan büyük metal makineleri taşıyor. Korotaeva'nın işini ne kadar sürdürebileceği, madenden sadece 13 kilometre uzaklıktaki cephe hattındaki duruma bağlı olacak. Rus güçleri son haftalarda Pokrovsk'a yaklaşıyor. Rusya bölgeyi sık sık bombalıyor ve maden yönetimi orada kalmanın çok tehlikeli hale gelmesi ihtimaline karşı tahliye planları hazırladı. İki çocuk annesi Korotaeva, “Korkutucu bir durum. Ama şimdilik kalıyorum çünkü burada okullar ve anaokulları var. Gidecek başka bir yer yok" dedi.