Ukrayna'ya uzun menzilli füzelerle Rusya'yı vurması için izin verilebilir: ABD Dışişleri Bakanı ipucu verdi

Blinken, ABD'nin Ukrayna'ya karşı uyguladığı Rusya'da uzun menzilli füzeler kullanmasına yönelik kısıtlamaları kaldıracağını ima etti.

12punto

12PUNTO DIŞ HABERLER

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Kiev'de bir basın toplantısında yaptığı konuşmada, ABD'nin uzun menzilli füze kullanımının kısıtlanmasına yönelik revize edebileceğini söyledi.

Geçtiğimiz haftalarda Cumhuriyetçi ve Demokrat senatörler, kısıtlamaların kaldırılması çağrısında bulunmuştu.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy ile birlikte Kiev'de bir basın toplantısı düzenleyen Blinken, ABD'nin, Ukrayna'daki askeri durum değiştikçe 'kısıtlama' politikasını uyarlamaya istekli olduğunu söyledi. 

Blinken, kendisinin ve Lammy'nin Çarşamba günü Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile yaptıkları görüşmelerin ardından 'patronları' Joe Biden ve Keir Starmer'a rapor vereceklerini söyledi.

Dışişleri bakanı, İran'ın Moskova'ya balistik füzeler göndermesinin, Londra ve Washington'daki stratejik düşünceyi değiştirdiğini öne sürerek, bu durumun 'önemli ve tehlikeli bir gelişme' olduğunu vurguladı.

Ukraynalı yetkililer daha önce İngiltere'deki İşçi Partisi hükümetinin bu konuda daha kararlı olmamasından dolayı hayal kırıklığı yaşadıklarını ifade etmiş ve Beyaz Saray'ın kırmızı çizgilerini 'düzeltmesini' talep etmişlerdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Kiev'in talebine açık olduğu bildirildi. Öte yandan ABD medyasında yer alan haberlere göre, Pentagon ve ABD istihbarat topluluğundaki bazı yöneticiler talebe şüpheyle yaklaşıyor.

Mayıs ayında ABD, Himars gibi gelişmiş silah sistemlerinin Rusya'nın sınır bölgelerinde ilk kez kullanılmasına izin vermişti.

'UKRAYNA'NIN KELEPÇELERİNİ ÇÖZÜN'

Bu hafta Washington'daki üst düzey Demokratlar ve Cumhuriyetçiler Beyaz Saray'ı daha ileri gitmeye çağırdı. Bir grup senatör, bir mektupta Biden'ı ABD uzun menzilli füzelerin kullanımıyla ilgili sınırlamaları 'derhal sona erdirmeye' çağırdı.

Senatör Roger Wicker, X platformu üzerinden yaptığı paylaşımda, senatörlerin Biden'a gönderdiği mektubu paylaşarak 'Ukrayna'nın kelepçelerini çözmeliyiz' diye yazdı.