Usame bin Ladin'in oğlu hayatta ve El Kaide'yi yönetiyor: 'Terörün veliaht prensi'

Basına sızan bir istihbarat raporuna göre, El Kaide lideri Usame bin Ladin'in oğlu Hamza bin Ladin hayatta ve terör örgütünü yönetiyor. Rapora göre Hamza bin Ladin, El Kaide'yi yeniden örgütledi ve Batı'ya yönelik saldırılar düzenlemeye hazırlanıyor.

12punto

12PUNTO DIŞ HABERLER

İngiliz basını, El Kaide lideri Usame bin Ladin'in oğlu Hamza bin Ladin'in hayatta olduğunu ve babasının ardından El Kaide'nin başına geçtiğini iddia etti. Habere göre Hamza, kardeşi Abdullah bin Ladin ile birlikte Afganistan'dan gizlice El Kaide'yi yönetiyor ve Batı'ya karşı yeni saldırılar düzenlemeyi planlıyor. Eski ABD Başkanı Donald Trump, 2019 yılında düzenlediği bir basın toplantısında, Hamza'nın hava saldırısı sonucu öldürüldüğünü açıklamıştı.

Taliban karşıtı bir askeri ittifak olan Ulusal Seferberlik Cephesi(NMF), Hamza ve ortaklarının operasyonlarını ayrıntılarıyla anlatan bir rapor hazırlayarak batılı istihbarat örgütleriyle paylaştı. Rapor, 'terörün veliaht prensi' olarak adlandırılan Hamza'nın, 450 keskin nişancının sürekli koruması altında kuzey Afganistan'da saklandığını belirtiyor.

İngiliz gazetesi The Mirror, bir muhabirinin raporu 'gördüğünü' iddia ederek ayrıntılara yer verdi.

The Mirror'ın haberine göre raporda, 'El Kaide onun komutası altında yeniden örgütlendi ve Batılı hedeflere yönelik gelecekteki saldırılara hazırlanıyor' denildi.

NMF raporunda, 2021'de Kabil'in düşmesinden bu yana Afganistan'ın 'çeşitli terör örgütlerinin eğitim merkezi' haline geldiği uyarısında bulunuldu.

Habere göre NMF, 'Hamza bin Ladin'in, 450 Arap ve Pakistanlının kendisini koruduğu Pencşir'deki Dara Abdullah Khel ilçesine nakledildiğini' belirtti.

ABD 2019'DA ÖLDÜRÜLDÜĞÜNÜ AÇIKLAMIŞTI

Habere göre NMF raporu, Hamza'nın 2019'daki bir ABD hava saldırısında öldürüldüğü iddialarını çürüttü. Hamza'nın, Usame'nin öldürülmesinden sonra El Kaide'nin işlerini devralan Eymen ez-Zevahiri ile yakın bir şekilde çalıştığına inanılıyor.

Donald Trump ABD Başkanı olduğu dönemde Hamza'nın öldürüldüğü haberini, Hamza'nın ABD ve diğer ülkelere saldırı çağrısı yapan sesli ve görüntülü mesajlarının ortaya çıkmasının ardından duyurmuştu.

Ancak, eski bir BBC raporuna göre, Hamza'nın ölüm yeri ve tarihi belirsizdi. 

Pentagon da Hamza'nın ölümüyle ilgili basına yorum yapmaktan kaçınmıştı.

Hamza bin Ladin, ABD tarafından resmen 'küresel terörist' olarak tanımlanmıştı ve İran'da ev hapsinde tutulduğu düşünülüyordu.

Hamza'nın, Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde doğduğu ve daha sonra annesiyle birlikte İran'da uzun yıllar yaşadığı düşünülüyor.

Hamza'nın babası Usame bin Ladin, 2011 yılında Pakistan'ın Abbottabad kentindeki bir yerleşkede ABD Özel Kuvvetleri tarafından öldürüldü. Usame bin Ladin, 11 Eylül 2001'de ABD'ye düzenlenen ve yaklaşık 3.000 kişinin öldürüldüğü saldırıların arkasındaki isimdi.