Yeşiller Partisi'nin Eş Başkanları istifa etti: 'Yeni bir başlangıca ihtiyacımız var'

Almanya’da Yeşiller Partisi, doğudaki eyalet meclisi seçimlerinde alınan başarısız sonuçların ardından toplu istifa kararı aldı. Eş Başkanlar Nouripour ve Lang, partinin krizden çıkması için yeni yüzlere ihtiyaç olduğunu vurguladı

AA

Almanya’da Yeşiller Partisi, doğudaki eyalet meclisi seçimlerinde alınan başarısız sonuçların ardından toplu istifa kararı aldı. Eş Başkanlar Nouripour ve Lang, partinin krizden çıkması için yeni yüzlere ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Almanya’da hükümet ortağı Yeşiller Partisi, ülkenin doğusundaki eyalet meclisi seçimlerinde yaşanan başarısız sonuçların ardından yönetimin topluca istifa etme kararı aldığı bildirildi. Yeşiller Partisi’nin eş başkanları Omid Nouripour ve Ricarda Lang, Berlin’de düzenledikleri basın toplantısında bu kararı açıkladı.

Lang, partinin içinde bulunduğu krize dikkat çekerek, "Partiyi bu krizden çıkarmak için yeni yüzlere ihtiyaç var," dedi. İstifa kararının, kasım ayında Wiesbaden'de düzenlenecek parti kurultayında görevlerini devredecekleri belirtildi. Lang, "Şimdi kendi koltuğuna yapışma zamanı değil. Sorumluluk alma zamanı ve biz bu sorumluluğu yeni bir başlangıç sağlayarak alıyoruz," ifadesini kullandı.

Eş Başkan Nouripour da, yönetim olarak partide bir değişim gerekip gerekmediği üzerine yoğun bir tartışma yürüttüklerini belirtti. "Yeni bir başlangıca ihtiyacımız olduğu sonucuna vardık," diyen Nouripour, doğudaki seçimlerin partinin derin bir krizde olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Yeşiller Partisi, bu ay yapılan seçimlerde Almanya’nın doğusundaki Thüringen, Saksonya ve Brandenburg eyaletlerinde oy kaybı yaşadı. Thüringen ve Brandenburg’da yüzde 5’lik barajı geçemeyerek eyalet meclislerine giremeyen parti, Saksonya’da ise yüzde 5,1 oy alarak kıl payı meclise girmeyi başardı.

Yeşiller Partisi, Almanya'da Başbakan Olaf Scholz liderliğindeki Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Hür Demokrat Parti (FDP) ile federal düzeyde bir koalisyon hükümetinde yer alıyor. Yeni yönetimin belirlenmesi için düzenlenecek genel kurulun, partinin geleceği açısından kritik öneme sahip olacağı belirtiliyor.