YSK, elektronik oylama için ABD seçimlerini inceliyor! 'Getirisi ve götürüsü değerlendirilecek'

YSK Başkanı Ahmet Yener, ABD'deki seçimleri gözlemleyerek Türkiye için elektronik oylamanın artı ve eksilerini değerlendirmek üzere çalışmalar yapacaklarını söyledi.

12punto

ABD Ulusal Seçim Destek Komisyonu'nun davetlisi olarak 3 Kasım'dan bu yana ABD'de olduklarını söyleyen YSK Başkanı Ahmet Yener, "Şu ana kadar gayet rahat bir şekilde seçimlerin gerçekleştiğini görmekteyiz" dedi.

Yener, gözlemde bulundukları okullarda görevlilerin kendilerine seçim sisteminin nasıl olduğunu, oy verme işlemlerinin hangi aşamalarda gerçekleştirildiğini ayrıntılı şekilde anlattıklarını ifade etti.

YSK olarak ilk kez ABD seçimlerini kendisi ve YSK Üyesi Ali Ürker ile gözlemlediklerini belirten Yener şunları söyledi:

"Biz buradaki gözlemlerimizi Türkiye'ye döndükten sonra kurulumuzda değerlendirilip ABD'deki seçim sistemlerinin bizdeki seçim sistemine yansıması ne olur değerlendirmesinde bulunacağız."

Ahmet Yener, ABD'de elektronik oylama sisteminin nasıl gerçekleştiğini bizzat yerinde gözlemleme fırsatı bulduklarını belirterek, ABD'de posta yoluyla da oy kullanıldığını anımsattı.

Yener, dünyanın değişik yerlerinde seçimleri gözlemlediklerini de hatırlattı ve 2024'te Azerbaycan, Bosna Hersek, Maldivler, Gürcistan, Moldova, Kazakistan, Özbekistan, Venezüella ve Rusya gibi ülkelerde seçim gözlemlerinde bulunulduğunu dile getirdi.

'TAKDİR NİHAYETİNDE PARLAMENTONUNDUR'

YSK Başkanı Yener ABD seçimlerinde gerçekleştirdikleri gözlemler sonucu elektronik oylamanın getirisi ve götürüsünü değerlendirmenin mümkün olduğunu şöyle anlattı:

"Türkiye için elektronik oylamanın getirisi nedir, götürüsü nedir? Yerinde bizzat gözlemleyerek biz de dönüşte bunları değerlendirip buna göre bir çalışma içerisine gireceğiz ki daha önceden de YSK'nin bu konuda çalışmaları var. Buradan edindiğimiz izlenimlerle birlikte, elektronik seçim sistemiyle ilgili dünyanın değişik yerlerindeki sistemleri de inceleyip ona göre Türkiye koşullarına uygun olanın ne olduğunu değerlendireceğiz. Tabii son nokta, bu konuda yasal düzenleme gerektiren bir husus. Biz sadece kurum olarak buna ilişkin ön çalışmalarımızı yapacağız. Takdir nihayetinde parlamentonundur."