Yunanistan 'altın vize'nin şartlarını değiştirdi: Yeni uygulama ne?

Yunanistan'da 'altın vize' olarak bilinen konut yatırımı karşılığı oturum izni alma uygulamasından yararlanabilmek için gerekli olan yatırım tutarı artırıldı.

12punto

12PUNTO DIŞ HABERLER

Yunanistan'da yabancıların konut yatırımı yapması karşılığında uzun süreli oturum izni almasına olanak sağlayan 'altın vize' uygulsamasında, talep edilen minimum yatırım tutarı yükseltildi. Hükümetin aldığı karara göre  altın vize için istenecek minimum tutar, bazı bölgelerde 400 bin Euro olurken, adalarda ve merkezi bölgelerde ise 800 bin Euro olacak.

Yunanistan'ın Kathimerini gazetesinde yer alan habere göre, hükümet yeni uygulamayı 31 Mart'tan itibaren yürürlüğe koyacak. Karara gerekçe olarak, Yunanistan genelinde artan konut fiyatları gösteriliyor. Altın vize uygulamasının başlamasından bu yana, özellikle AB bölgesi dışından gelen yatırımcıların uygulamaya gösterdiği ilgi sebebiyle ülke genelinde ev ve kira fiyatlarında rekor artışlar yaşanmıştı.

Miçotakis hükümeti, bu durumu gerekçe göstererek altın vizede değişiklikler yapmak istediğini açıklamıştı. Yunanistan Maliye Bakanı Kostis Hatzidakis, kararı duyururken 'airbnb' yoluyla kiralanan evlere de kısıtlamalar getirileceğini belirtti.

Alınan bu kararla, Selanik ve Atina'nın yanı sıra adalarda konut alarak yaparak altın vizeden yararlanmak isteyenlerin, en az 800 bin Euro'luk yatırım yapması gerekiyor. Öte yandan, ülkenin kırsal kesimlerinde ve daha küçük turistik bölgelerinde 400 bin Euro'luk yatırımla altın vize sahibi olunabilecek. 

Altın vize uygulamasına göre, belirtilen tutarlarda konut yatırımı yapan kişiler beş yıl süreyle oturum izni alabiliyor. Ayrıca bu vizeyi beş sene daha uzatma olanağı da bulunuyor.

Yunanistan altın vize uygulamasıyla şu ana kadar 2.5 milyar Euro'luk gelir elde etti. Uygulamaya en çok ilgiyi, Türkiye ve Çin'den yatırımcılar gösteriyordu.