Zelenski'den savaşın geleceğine dair önemli açıklamalar: 'Sonbahar bitmeden barış yapılmalı'

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Ukrayna'yı destekleyen ülkelerden Moskova'ya yönelik baskılarını iki katına çıkarmalarını istedi. Zelenski açıklamasında savaşın sonbaharda sona ermesi gerektiğini belirtti.

12punto

12PUNTO DIŞ HABERLER

Ukrayna lideri Zelenski, NATO ülkelerini Rusya'ya bu sonbaharda Kiev'in barış şartlarını kabul etmesi için baskı yapmaya çağırdı. Zelenski, Almanya'daki Ramstein Hava Üssü'nde ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile yaptığı toplantıdaki konuşmasında, savaşın uzamasına izin vermemek için Rusya'ya barış şartlarını dayatmaya yetecek uluslararası baskının yapılması çağrısında bulundu.

Zelenski ayrıca, Batılı ülkeleri Ukrayna topraklarında insansız hava araçları ve füzeler de dahil olmak üzere savunma için kritik silahların üretiminin düzenlenmesine yardımcı olmaya çağırdı. 

Rus haber sitesi RTNews'te yer alan habere göre Zelenski,  'Bunu başarmak için finansmana ihtiyacımız var. Bu savaşı sona erdirmemize yardımcı olacak her şeyi hızla üretmeye hazırız; Rusya'ya gerçek barış için kararlı bir şekilde baskı uygulanmalı' dedi.

 Zelenski ayrıca şu ifadeleri kullandı:

'Bu sonbaharı Rus saldırganlığının azaldığı bir zamana dönüştürelim; savaşı sona erdirecek ve güvenilir bir uluslararası güvenlik düzenini yeniden sağlayalım.'

ABD Savunma Bakanı Austin, ABD'nin 'S-300 karadan havaya ve R-27 havadan havaya füze sistemlerinin yerine geçecek bir sistem tasarlamak ve üretmek için Ukrayna ile birlikte çalıştığını' söyleyerek silah üretiminin önemini vurguladı. Austin Washington'ın, Ukrayna'nın insansız hava araçları ve elektronik harp sistemleri üretmesine olanak sağlamak için   'kritik bileşenler' satın almak üzere 200 milyon dolardan fazla para ayırdığını söyledi.

RT'nin haberine göre Kiev, son aylarda savaş alanında birçok aksilikle karşılaştı; Rus kaynak RT'nin iddiasına göre Rus birlikleri Donbass'ta istikrarlı bir şekilde ilerleme kaydediyor ve Pokrovsk şehrine doğru ilerliyor. Bu iddia uluslararası savaş gözlem kuruluşu ISW tarafından da doğrulanıyor.

Moskova'yı Donbass'taki askerlerinin çoğunu geri çağırmaya zorlamak umuduyla Ukrayna, 6 Ağustos'ta Rusya'nın Kursk Bölgesi'ne bir saldırı başlattı ve birkaç köyü ve sınır şehri Sudzha'yı ele geçirdi. Ancak Rus birliklerinin Ukrayna'daki ilerlemeleri durmadı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bu hafta yaptığı bir basın açıklamasında, Ukrayna ordusunun en iyi donanımlı ve deneyimli birliklerini Kursk'a göndererek diğer cephelerdeki pozisyonlarını zayıflattığını söyledi. Rus güçlerinin Donbass'taki ilerlemelerini artırdığını da sözlerine ekledi.

Moskova ile Kiev arasındaki barış görüşmeleri 2022 baharında başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Moskova, Zelenski'nin Ukrayna'nın 1991 sınırlarına geri döndürülmesi talebinin tamamen kabul edilemez olduğunu belirtmişti. 

Pazartesi günü konuşan Putin, Rusya'nın barış görüşmelerini yeniden başlatmaya hazır olduğunu, ancak yalnızca kendi şartlarına uyulursa bunun mümkün olduğunu olduğunu söyledi. Putin, Moskova'nın önce Ukrayna'nın Kursk ve diğer sınır bölgelerindeki  durumu istikrarsızlaştırma girişimlerini etkisiz hale getirmesi gerektiğini vurguladı.