Boğaziçi'nin yurt ihalesi tanıdığa gitti: İBDA-C inşaat

Kayyum rektör uygulamalarıyla birçok öğrenci ve akademisyenin giremediği Boğaziçi Üniversitesi'nin yurt inşaatından 'tanıdık' bir isim çıktı.

12punto

ODTÜ ve Boğaziçi gibi köklü ve aydın kültürü olan üniversitelerde Saray'dan inme yöneticilerin faaliyetleri bir süredir adeta gündemin rutini haline geldi. Ama bu kez, bu üniversitelerin kimlere kapı olabileceğine dair çarpıcı bir örnek gündemde.

Cumhuriyet'ten Mert Öner'in haberine göre kısa zaman önce bir işçinin ölümüyle gündeme gelen Boğaziçi Üniversitesi'nin yurt inşaatını, İBDA-C terör örgütü üyeliği suçundan tutuklanan Mehmet Sedat Taktak yapıyor.

Söz konusu inşaatın ihalesinin İBDA-C terör örgütü üyeliğinden mâhkum edilmiş Mehmet Sedat Taktak’ın yönetim kurulu başkanı olduğu Çevre Mühendislik İnşaat Sanayş ve Ticaret Anonim Şirketi’ne verildiği öğrenildi.

BİMTAŞ'TAN ATILDI İNŞAATA GİRDİ

İstanbul Valiliği’ne bağlı İstanbul Proje Koordinasyon Birimi’nin internet sitesinde bulunan bilgilere göre ihalenin değeri 158 milyon 200 bin TL. İhalenin Çevre Mühendislik ile Bakırcı Yapı ve Gayrimenkul Ticaret Anonim Şirketi’nin iş ortaklığına verildiği öğrenildi. Çevre Mühendislik’in yönetim kurulu başkanı ise İBDA-C terör örgütü üyeliği suçundan 2000’de yakalanarak tutuklanan ve mâhkumiyet cezasına çarptırılan Mehmet Sedat Taktak. Taktak, aynı yıl yapılan tahliyesinin ardından İBB iştiraki Boğaziçi Peyzaj İnşaat Müşavirlik Teknik Hizmetler Ağaç Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nde (BİMTAŞ) genel müdür yardımcılığı görevine getirildi. Taktak, 2002 yılında mülkiye müfettişlerinin yürüttüğü soruşturma sonrasında İBDA-C üyeliği gerekçesiyle görevinden alındı. Söz konusu şirket toplamda 2 milyar 204 milyon TL değerinde ihale aldı.

KAPISINDAN GİRMEK DE MESELE

Öte yandan Boğaziçi Üniversitesi’nde kayyum rektörler Melih Bulu ve Naci İnci yönetiminde hukuksuz şekilde birçok öğrencinin ve akademisyenin kartları iptal edildi. Kartı hukuksuz şekilde iptal edilen mezunlar da her ayın ilk cuması okulun önünde toplanıyor. Ancak, Boğaziçi Üniversitesi yönetimi söz konusu iptalleri sürdürüyor. Bu hafta sonu da üç öğrencinin okul giriş kartlarının iptal edildiği belirtildi.

Konuya ilişkin Cumhuriyet’e konuşan kartı iptal edilen öğrencilerden Talha Keskin okulda ikinci yılı olmasına karşın üç defa kartının iptal edildiğini belirterek “Okulda ikinci senem olmasına karşın benim üçüncü kart iptalim. Gerekçe verilmedi ancak biz anlıyoruz neden olduğunu artık. Hafta sonu okulda rektörün uluslararası hukuk konferansı vardı. Kendi çevresini ağırladığı, bu konferansın kayıt formunu dolduran, yönetimin de muhalif olduğunu bildiği öğrencilerin kartları iptal edilmiş. Arkadaşlarımızın da kartları iptal ediliyor. Ancak, rektörün bu baskıları bizi korkutmuyor. Rektör bizim okulun bazı yerlerinde olmamızı istemiyor. Nerede olmamızı istemiyorsa orada olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. Cumhuriyet gazetesi, konuya ilişkin Boğaziçi Üniversitesi’ne sordukları sorulara yanıt alamadığı notunu düştü.