Eğitimde 4+4+4 çıkmazı... Sistem değişiyor iddiası: 3 yeni model öne çıkıyor
Milli Eğitim Bakanlığı, lise eğitimine ilişkin kapsamlı bir reform üzerinde çalışıyor. Masadaki 3 yeni modelle ders yoğunluğu azaltılırken, 12 yıllık zorunlu eğitimin son kademesi esnetilmeye hazırlanıyor.
12punto
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), zorunlu lise eğitimi konusunda yeni bir düzenleme hazırlığına başladı. 4 yıllık zorunlu lise modelinin daha esnek bir yapıya kavuşturulması amacıyla yürütülen çalışmalarda, ders yükünün hafifletileceği ve öğrencilerin üniversiteye hazırlık sürecine daha iyi adapte olabilecekleri alternatif modeller masada.
ESNEK SİSTEM Mİ GELİYOR?
Sabah gazetesinin haberine göre, 4+4+4 şeklinde uygulanan mevcut 12 yıllık zorunlu eğitimin son iki yılı olan lise 3 ve 4. sınıflarda zorunluluğun esnetilmesine dönük üç farklı model üzerinde duruluyor. Hedef, hem öğrencilerin üzerindeki merkezi sınav baskısını azaltmak hem de eğitimi bireysel tercihlere göre çeşitlendirmek.
Masadaki 3 Model Şöyle:
3+1 Modeli:
Bu modelde lise eğitimi 3 yıla düşürülüyor. 12. sınıf, üniversiteye hazırlık yılı olarak yapılandırılıyor. Bu yıl içerisinde öğrenciler daha çok üniversite sınavına odaklanabilecek, müfredat da buna göre sadeleştirilecek.
2+2 Modeli:
Modelin temelinde, lise eğitiminin iki kademeye ayrılması yer alıyor. Öğrenciler, 9. ve 10. sınıfı tamamladıklarında lise diploması alabilecek. Akademik olarak üniversite hedefleyen öğrenciler ise eğitimlerine 11. ve 12. sınıflarda devam edecek. Bu sayede üniversiteye hazırlananlarla mesleki yönelimde bulunanlar farklılaşacak.
Yaş Temelli Model:
Bu öneriye göre zorunlu eğitim yaş bazlı yeniden yapılandırılacak. 16 yaşını dolduran öğrenciler, dilerlerse zorunlu eğitimden çıkabilecek. Alternatif olarak ise lise eğitiminin tamamen zorunluluktan çıkarılması da gündeme getiriliyor.
KABİNE GÜNDEMİNDE ELE ALINACAK
Söz konusu reform çalışmasının, önümüzdeki günlerde yapılacak Kabine Toplantısı’nda gündeme gelmesi bekleniyor. Eğitim politikalarında köklü değişimlere yol açabilecek bu adımların, öğrenci, öğretmen ve veliler açısından yaratacağı etkiler de dikkatle değerlendirilecek.