Eğitimde 4+4+4 sistemi değişiyor mu? 4+4+3 önerisi

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in zorunlu eğitimin uzunluğuna dair açıklamalarının ardından, üç eğitim derneği lise süresinin üç yıla indirilmesini ve 4+4+3 sistemine geçilmesini önerdi.

12punto

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in, zorunlu eğitimin süresiyle ilgili tartışmaların gündeme geleceğini belirten açıklamalarının ardından, eğitim sisteminde değişiklik önerileri yeniden gündeme geldi. Enderun Özgün Eğitimciler Derneği, Maarif Platformu ve Medeniyet Enstitüsü tarafından hazırlanan raporda, mevcut 4+4+4 sisteminin gözden geçirilmesi gerektiği belirtilerek, lise eğitiminin üç yıla düşürülmesi ve 4+4+3 modeline geçilmesi önerildi.

''ZORUNLU EĞİTİM MESLEKİ GELİŞİMİ ENGELLİYOR''

"Türk Eğitim Sistemi ve Zorunlu Eğitimin Yansımaları" başlıklı çalıştay raporunda, 12 yıllık zorunlu eğitimin öğrencilerin yeteneklerini geliştirme, meslek edinme ve erken yaşta hayata atılma sürecini olumsuz etkilediği savunuldu. Raporda şu ifadelere yer verildi:

"Zorunlu lise eğitimi, üniversiteye gitme baskısını artırarak işsizliğin yeni adı haline gelmiştir. Üniversite çağına gelen bir öğrencinin sanayinin en büyük ihtiyacı olan mesleki becerilere sahip nitelikli bir eleman olma şansı azalmaktadır. Bu nedenle, zorunlu eğitimin son dört yılı kaldırılmalı ve lise eğitimi üç yıla indirilmeli. Okumak isteyen öğrenciler için ise isteğe bağlı olarak devam edebilmelidir."

MESLEKİ EĞİTİME VURGU  

Raporda, Türkiye’de ara eleman eksikliğinin ciddi bir sorun olduğu vurgulanarak, meslek liselerinin cazip hale getirilmesi gerektiği belirtilerek şu ifadelere yer verildi: 

"Meslek liseleri, başka liselere giremeyenlerin mecburen gittiği okullar olmaktan çıkarılmalı. Bunun için mesleki eğitim, mühendislik eğitiminin ilk basamağı olarak konumlandırılabilir. Müfredat bu doğrultuda yeniden düzenlenmeli ve meslek liseleri, mühendis olmak isteyen öğrencilerin öncelikli tercihi haline getirilmelidir."