Liselerde yeni dönem: Resmi Gazete'de yayımlandı

Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde yapılan değişiklikler Resmî Gazete’de yayımlandı. Yeni düzenlemeler; öğretmen ve yönetici eğitimleri, devamsızlık nedeniyle sınıfta kalma şartları, öğrenci nakilleri, diploma işlemleri ve yabancı öğrencilerin denklik süreçlerini kapsıyor.

12punto

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde değişiklikler yaptı. Resmî Gazete’de yayımlanan düzenlemelerle öğretmen ve yöneticilere yönelik eğitimler zorunlu hale getirilirken, devamsızlık nedeniyle sınıfta kalan öğrenciler için işletme sözleşmesi şartıyla eğitim hakkı tanındı. Ayrıca, diploma kayıplarında yeniden basım yerine öğrenim durum belgesi düzenlenecek.

Yeni yönetmelikle birlikte merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okullarda görev yapacak öğretmen ve yöneticiler, Millî Eğitim Akademisi'nde bakanlık tarafından belirlenen eğitimleri tamamlamak zorunda olacak. Bu okulların seçimi, denetlenmesi ve değerlendirilmesi için il ve bakanlık düzeyinde komisyonlar oluşturulacak. Böylece, atamalar daha şeffaf ve objektif kriterlere göre yapılacak.

DİPLOMA KAYBOLURSA YENİSİ VERİLMEYECEK 

Yönetmelikteki bir diğer önemli değişiklik, diploma kayıplarıyla ilgili oldu. Bundan böyle diplomanın kullanılamayacak derecede yıpranması veya kaybolması durumunda yeniden diploma düzenlenmeyecek, bunun yerine öğrenim durum belgesi verilecek.

DEVAMSIZ ÖĞRENCİLERE İŞLETME ŞARTLI EĞİTİM HAKKI

Devamsızlık nedeniyle sınıfta kalan öğrenciler için de yeni bir düzenleme getirildi. Öğrenim hakkı bulunan öğrenciler, bir işletmeyle sözleşme imzaladıkları takdirde eğitimlerine devam edebilecek. Bu adım, mesleki eğitimi teşvik etmeyi amaçlıyor.

Yabancı uyruklu öğrencilerin denklik işlemlerinde de değişiklik yapıldı. Buna göre, ekim ayının sonuna kadar kayıt yaptıran öğrenciler, diploma almaya hak kazanacak.

BEDEN EĞİTİMİ DERSLERİNDE RAPOR ZORUNLULUĞU

Beden eğitimi dersinde etkinliklere katılamayacak durumda olan özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler için rapor alma zorunluluğu getirildi.

Yabancı dil öğretmenlerine, Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü tarafından hizmet içi eğitim verileceği yönetmelikte yer aldı.

Öğrencilerin eğitim ortamında her türlü olumsuz davranıştan korunması için gerekli önlemlerin alınması, velilerle daha sıkı iş birliği yapılması ve Türk Dili ve Edebiyatı ile Yabancı Dil derslerinde sorumluluk sınavlarının yazılı ve uygulamalı olmak üzere iki aşamalı yapılması karara bağlandı.

Yönetmelik hükümlerini Millî Eğitim Bakanı yürütecek.