Son 10 günde 2 üniversite öğrencisi intihar etti: Eğitim-Sen Başkanı Nejla Kurul ve Uzman Psikolog Aslı Alpay 12punto'ya konuştu!

Eskişehir’de üniversite öğrencisi iki genç intihar etti. Son zamanlarda genç intiharlarının artmasını Eğitim-Sen Başkanı Nejla Kurul ve Uzman psikolog Aslı Alpay 12punto.com.tr’ye değerlendirdi.

Ezgi Sivritepe

Ezgi SİVRİTEPE- 12punto.com.tr

15 Ekim'de Eskişehir Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Yerleşkesinin yemekhanesinde intihar eden Resul Alan’ın ardından; 22 Ekim'de bu kez Eskişehir Teknik Üniversitesi öğrencisi S.N.R. kaldığı Mükrime Hatun KYK Kız Öğrenci Yurdunda intihar etti.

Resul Alan bıraktığı 3 sayfalık mektupta intihar sebebinin ekonomik sebepler, gelecek kaygısı, aile sorunları gibi problemler olmadığını; intihar etmeyi uzun zamandır düşündüğünü ve kendini değersiz hissettiğini belirtti. 

S.N.R’nin arkadaşları ise, iki senedir hazırlık sınıfında olduğu için bunalımda olduğunu ve sosyal hayata adapte olamadığını iddia etti.

Eğitim-Sen Başkanı Nejla Kurul Türkiye’nin gündeminden düşmeyen üniversitelilerin intiharlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Uzman Psikolog Aslı Alpay ise intiharlara ilişkin toplumsal değerlendirmelerini 12punto.com.tr’ye anlattı.

HEP BİRLİKTE YAŞAMI SEVİNÇLE KARŞILAYAN BİR ÜLKE İNŞA EDECEĞİZ

Nejla Kurul gençlerin yaşama sevincini kaybettiğini belirterek yaşanan ekonomik sıkıntılara dikkat çekti.

Kurul ayrıca şunları söyledi:

“Üniversite öğrencileri, üniversiteyi kazansalar bile yaşam maliyeti ve alternatif maliyetlerini karşılayamamaları nedeniyle yükseköğretim hakkından yararlanamamaktadır. Hep birlikte hiçbir kişinin yaşama sırtını dönmeyeceği, yaşamı sevinçle karşılayacağı bir ülkeyi yeryüzüne inşa etmek zorundayız.” 

YÜKSEKÖĞRETİM HAK OLMALI

Nejla Kurul, üniversite öğrencilerinin; ekonomik problemlerine dikkat çekerek, “piyasaya bırakılmış üniversiteler karşısında; kamu hizmeti olarak yükseköğretimin, hak olarak sunumunu ortaya koymamız ve bu önemli seçeneği kamuoyuna yeniden anlatmalıyız” dedi.

EĞİTİM VE İSTİHDAM ARASINDAKİ BAĞ KUVVETLENDİRİLMELİ

Kurul ayrıca,“Eğitim ve istihdam arasındaki bağın koptuğu kötü bir dönem yaşıyoruz. Ancak çözümlerimiz var; sosyoloji-ekolojik bir toplum paradigması ile bunu yapabiliriz yani köklü bir paradigma değişimine gereksinim var. Bize göre yükseköğretim eğitimi almak bir haktır ve kamuyla vergilerle finanse edilmelidir. Gençlerin sorunlarının ‘büyüklere’ ya da ‘temsillere’ bırakılması doğru değil. Bu nedenle, etkin bir gençlik hareketi ile eğitime daha çok bütçe ayrılması gençlerin sorunlarını çözümleyebilir” diyerek üniversite öğrencileriyle bir araya gelmek istediklerini ama kutuplaşan Türkiye ortamında bunun çok zor olduğunu da belirtti.

Kurul son olarak, sadece bütçenin ayrılmasının değil bütçenin; insandan, toplumdan ve doğadan yana kullanılması gerektiğini belirtti. 

MADDE KULLANIMI SÜRECE ETKİ EDİYOR

Psikolog Alpay intihar olaylarını gençlerin içerisinde bulunduğu ruhsal ve sosyal sorunlar üzerinden değerlendirirken konuya ilişkin değerlendirmelerinde süreci toplumsal bir bakış açısıyla da ele aldı. 

Alpay şunları aktardı:

 “Ekonomik koşulların farklılaşması, iklim krizi, savaşlar ve pandemiyle gelen süreçle beraber sorunların çözümü olmadığını düşünen insan sayısı artmakta. Gençler içinse bu problemlerle beraber kuşak çatışması ve günümüzde gençler arasında artan madde kullanımı bu sürece maalesef katkı sunuyor”

BAŞARIYI ARTIRSA DA FAZLASI ÇAĞIN HASTALIĞI 

Gelecek kaygısına da değinen psikolog Alpay, gelecek kaygısının çağın hastalığı olduğunu, ancak kaygının belirli bir düzeyde kişinin kendini geliştirmesinde başarı ve motivasyonunda önemli olduğunu belirtti. Alpay gelecek kaygısının eğer ki bireyin yaşamını etkiliyorsa gençlerin ruh sağlığı çalışanlarından destek alması gerektiğinin altını çizdi. 

Gelecek kaygısıyla baş etmek için yapılabilecek şeyleri sıralayan psikolog Alpay, “Günümüzde düzenli spor alışkanlığının olması, sağlıklı nefes-alıp verme alışkanlığı, bilinçli farkındalık çalışmaları yine psikolojik iyilik halini destekleyen ve insanların kaygılarını azaltan sağlıklı baş etme mekanizmalarına ulaşmasını sağlayabilecek çalışmalar” dedi.

“GENÇLER BURALARDAN YARARLANABİLİR”

Gençlerin ruh sağlığı için ücretsiz danışmanlık merkezleri de öneren Alpay, ”Her şehirde belediyelerin gençlik danışma merkezleri, kadın sağlık danışma merkezleri var. Üniversitelerde de yine bu anlamda rehberlik merkezleri var. Gençler buralardan yararlanabilirler” dedi.

Alpay son olarak, intihar önleme programlarının olmasının, kriz merkezlerinin kurulmasının ve telefonda yardım merkezlerinin bulunması gerektiğini söyledi.