2024 verilerine göre kira artışında azalış yaşanıyor

"Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü" raporunun 2024 yılı ocak ayı sonuçları yayımlandı. Rapora göre, 2024 yılı Ocak ayında reel kira fiyatlarındaki yıllık artış oranı Türkiye genelinde yüzde 0,2'ye gerilerken, sahibinden platformu üzerinden ilan çıkan kiralık konutların ortalama metrekare fiyatı ise 132,7 lira olarak gerçekleşti.

12punto

Sahibindex "Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü" raporunun 2024 yılı ocak ayı sonuçları yayımlandı. Rapore göre kira artış oranlarında gerileme görüldü. 

Sahibinden.com ile Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) işbirliğiyle hazırlanan "Sahibindex Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü" araştırmasının ocak sonuçlarına göre, reel satış fiyatlarındaki düşüş 6 aydır devam etti. Reel fiyatların düşmesine bağlı olarak reel fiyatlardaki yıllık artış oranı da ülke genelinde yüzde 0,2’ye, Ankara’da yüzde 12,9’a geriledi. 

İstanbul’da ise yıllık reel fiyattaki düşüş devam ederek yüzde 6,1 oldu. İzmir’de de uzun bir aradan sonra ilk kez yıllık reel fiyat azaldı.

CARİ FİYATTA ARTIŞ 3 BÜYÜKŞEHİRDE ETKİLİ

Kasım ayından Aralık ayına bakıldığında Türkiye genelinde satılık konutların ortalama fiyatında artışı yüzde 1,4 olarak gerçekleşti. Satılık konut cari fiyatlarının yıllık artışlarında tempo kaybını 3 büyükşehir için de geçerli oldu.

Cari fiyatlardaki artış oranı Kasım ayından Aralık ayına İstanbul’da yüzde 1,6, Ankara’da yüzde 1,2, İzmir’de ise yüzde 1,3 olarak gerçekleşti. Ortalama konutun metrekare fiyatı Aralık 2023 itibarıyla İstanbul’da 36 bin 111 TL, Ankara'da 19 bin 608 TL ve İzmir'de 29 bin 404 TL oldu.

REEL SATIŞTA DA 3 BÜYÜKŞEHİR

Önceki beş ayda olduğu gibi konut reel satış fiyatı üç büyükşehirde aralık ayında da düşmüştü. Kasımdan aralık’a reel konut fiyatı İstanbul’da 2,5 puan, Ankara’da 3,5 puan, İzmir’de ise 3,1 puan azaldı. Aralık’ta reel konut fiyat endeksi İstanbul’da 182,9, Ankara’da 208,1, İzmir’de ise 189,1 olarak gerçekleşti.

TALEPTE İLK YÜKSELİŞ

2023 şubat ayındaki depremden sonra çok sert bir düşüş gösteren konut talebi temmuz’daki artıştan sonra kasım’a kadar düşmüştü. Ancak konut talebi aralık’ta kasım’a kıyasla yüzde 5,5 artarak 93,6 oldu. Konut talebi geçen yılın Kasım ayına kıyasla yüzde 26,3 daha düşük olduğu gözlemlendi.

KİRALIK KONUT TALEBİNDE AZALIŞ

Kiralık konut ilan sayısında geçen aya kıyasla ülke genelinde yüzde 5,1, İstanbul’da yüzde 3,4, Ankara’da yüzde 5,9, İzmir’de yüzde 5,5 azalma yaşandı.