ABD ekonomisinde resesyon endişeleri artıyor: Fed'in kararları bekleniyor

ABD'de enflasyon risklerinin yerini resesyon endişelerine bırakmasıyla birlikte, ekonomik aktivite ve işgücü piyasasından gelecek veriler Federal Rezerv'in (Fed) kasım ve aralık ayındaki olası faiz adımlarını belirleyecek. Tüketici güveninde yaşanan düşüş ve imalat sanayi verileri piyasalarda belirsizlik yaratıyor

AA

ABD ekonomisinde enflasyon risklerinin artmasının ardından resesyon endişeleri ön plana çıkarken, ekonomik aktivite ve işgücü piyasasından gelecek veriler Federal Rezerv'in (Fed) kasım ve aralık ayındaki olası faiz indirimleri hakkında ipuçları verebilir. Analistler, imalat sanayinde daralmayı işaret eden verilerin ve Ortadoğu'da devam eden çatışmaların risk algısını artırmasına rağmen, Fed'in gevşeme döngüsüne girmesiyle birlikte "yumuşak iniş" beklentilerinin risk iştahını desteklediğini belirtiyor.

Dün açıklanan verilere göre, Conference Board Tüketici Güven Endeksi eylülde 98,7 seviyesine gerileyerek, piyasa beklentilerinin altında kalırken, bu, Ağustos 2021'den bu yana kaydedilen en büyük düşüş oldu. Ayrıca, eylül ayı Richmond Fed imalat sanayi endeksi de eksi 21 ile tahminlerin altında gerçekleşti.

Konut fiyatlarına ilişkin S&P CoreLogic Case-Shiller Ulusal Konut Fiyat Endeksi ise temmuzda yıllık bazda yüzde 5 artış gösterdi; ancak artış hızında yavaşlama belirtileri ortaya çıktı.

Fed yetkilileri arasında açıklamalar devam ederken, Yönetim Kurulu Üyesi Michelle Bowman, enflasyonun Bankanın yüzde 2 hedefinin üzerinde olduğunu vurgulayarak, faiz indirimlerinde temkinli olunması gerektiğini belirtti. Para piyasalarındaki fiyatlamalarda, yıl sonuna kadar Fed'in 75 baz puanlık indirim yapacağı beklentisi güçlü kalmaya devam ediyor.

Kurumsal tarafta, çip üreticisi Nvidia'nın hisseleri, CEO Jensen Huang'un hisse satışını tamamlamasının ardından yüzde 3,9 değer kazanırken, Visa'nın hisseleri, Adalet Bakanlığı'nın şirketine dava açması sonrası yüzde 5,5 düştü.

Öte yandan, Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu, 76 devlet başkanı ve birçok üst düzey temsilcinin katılımıyla New York’ta başladı. Bu yılki oturumda, global sorunların ele alınması ve işbirliklerinin güçlendirilmesi hedefleniyor.

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3,74 seviyesinde işlem görürken, dolar endeksi 100,3 seviyesinde seyrediyor. Altın fiyatları tarihi yüksek seviyesine çıkarak 2.670,38 dolara ulaştı. Brent petrolün varil fiyatı ise dün kapanışta 74,5 dolardan 74,3 dolara geriledi.

Dün, Dow Jones endeksi yüzde 0,20, S&P 500 endeksi yüzde 0,25 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,56 değer kazandı. S&P 500 endeksi, tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 5.735,32 puanı gördü. Ancak, endeks vadeli kontratlar yeni güne negatif bir seyirle başladı.

Avrupa borsalarında alış ağırlıklı bir seyir gözlemlenirken, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yıl sonuna kadar atacağı adımlar konusunda belirsizlik devam ediyor. Almanya'da iş dünyasının ekonomiye güveni eylülde 85,4 puana gerileyerek dördüncü ayda da düşüş yaşadı.

Asya piyasalarında ise Çin Merkez Bankası'nın ekonomik teşvikleri etkili oldu. PBoC, 1 yıllık orta vadeli kredilerin faiz oranını yüzde 2,30'dan 2,00'ye düşürdüğünü açıkladı. Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkanı Kazuo Ueda, faiz artırımında acele etmeyeceklerini belirtti.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,44 artışla 10.029,73 puandan kapattı. Dolar/TL, bankalararası piyasanın açılışında yüzde 0,1 artışla 34,1360 seviyesinden işlem görüyor.

Bugün yurt içinde sektörel enflasyon beklentileri, yurt dışında ise ABD'de haftalık mortgage başvuruları ve yeni konut satışları takip edilecek. Piyasalarda bugün izlenecek veriler şöyle:

  • 10.00 Türkiye, eylül ayı sektörel enflasyon beklentileri
  • 14.00 ABD, haftalık mortgage başvuruları
  • 17.00 ABD, ağustos ayı yeni konut satışları.