Avrupa çapında binlerce kişi işten çıkartılıyor: Resesyon krize mi dönüşüyor?
Avrupa'da ekonomik belirsizlik ve rekabetin artması, birçok sektörde işten çıkarmaların hız kazanmasına neden oluyor.
12punto
Avrupa genelinde ekonomik durgunluk ve jeopolitik gerilimler, şirketleri iş gücünü azaltmaya zorladı. Otomotivden bankacılığa, mühendislikten perakendeye kadar birçok sektörde işten çıkarmalar arttı. Avrupa Birliği'nde son yıllarda milyonlarca imalat işi kaybedildi. Uzmanlara göre, bu durumun daha da kötüleşmesi bekleniyor.
Almanya'da, Siemens gibi dev mühendislik firmaları 2027'ye kadar 6 binden fazla kişiyi işten çıkarma kararı aldı. Otomotiv sektöründe ise Volkswagen Grubu, Audi ve Porsche gibi markalar binlerce çalışanıyla yollarını ayırmayı planladıklarını duyurdu. Audi, 2029'a kadar Almanya'da 7 bin 500 kişiyi işten çıkaracağını bildirdi.
Bankacılık sektöründe de benzer bir tablo var. Commerzbank, 2028'e kadar 3 bin 900 kişiyi işten çıkaracağını açıkladı. Deutsche Bank ise bu yıl 2 bin kişiyi işten çıkaracağını kaydetti.
Perakende sektöründe, Puma ve Tesco gibi büyük firmalar maliyet azaltma programları çerçevesinde binlerce çalışanını işten çıkarma kararı aldı. Puma, dünya genelinde 500 kişiyi işten çıkaracağını belirtti.
Diğer sektörlerde de işten çıkarmalar hız kesmiyor. BioNTech, 2027'ye kadar 950 ila 1350 pozisyonda kesintiye gitmeyi planlarken, DHL Almanya'da 8 bin kişiyi işten çıkarmayı hedefliyor.
Sendikalar, zorunlu işten çıkarmalar için moratoryum çağrısında bulunarak, istihdam krizine karşı önlemler alınmasını talep ediyor.