Bakan Şimşek yurttaştan 'sabır' istedi: '2025'te ilk rahatlamayı göreceğiz'
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyona ilişkin yaptığı değerlendirmede rahatlama için 2025 yılını işaret etti.
12punto
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sabah Gazetesi'nin Ankara'daki kahvaltı etkinliğine katıldı.
Kayıt dışılıkla mücadelede dozu artıracaklarını ve "yapay zekâyı" devreye sokacaklarını açıklayan Şimşek, çok kazanıp az vergi ödeyen mükellefleri uyararak, "Maliye bir gün kapınızı çalacak" dedi. Yıl sonu enflasyonunu yüzde 40'la kapatabileceklerine inandıklarını söyleyen Şimşek, "Enflasyon tek haneye düşene kadar rahat uyumayacağız" diye konuştu.
FED AYRINTISI
Şimşek'in açıklamaları şöyle:
(ABD ve Asya piyasalarındaki dalgalanma) Küresel piyasalardaki çalkantı geçici bir panik atağa benziyor. Merkez üssü Japonya ama yansımaları global. Tetikleyen ABD'nin yumuşak inişi başaramaması ve resesyona girmesi riski. Ancak verilere göre bu panik durulmuş gibi. Ama ABD'deki veriler daha düşük büyümeyi destekleyici mahiyette devam ederse bu düzeltme önünde sonunda olabilir. Fed'in bir şeyler yapma ihtimali yüksek.
TÜRKİYE'Yİ OLUMLU ETKİLER
Hikâyesi olan ülkeler, genelde bu tür olumsuz koşullarda bile nispeten az etkilenebilirler. Yabancı pozisyonunun çok yüksek olmaması, hikâyemizin olması, petrol ve emtia fiyatlarındaki düşüş olumlu yansıyacak. Küresel finansal koşulların gevşemesi ve lehimize olması gibi faktörler bu çalkantıları Türkiye'ye yansımasını sınırlar.
RAHATLAMA İÇİN 2025 YILINI GÖSTERDİ
Enflasyonda piyasa beklentisi önümüzdeki 12 ay için yüzde 30 civarı, 24 ay için yüzde 19 civarı. Biz hedeflerimize yakınlaştıkça beklentilerin de yakınsayacağını umuyoruz. Enflasyonu düşürmede çok kararlıyız. Milletimizin şu anda karşı karşıya olduğu sıkıntıları gidereceğiz, 2025'te ilk rahatlamayı göreceğiz, 2025 dezenflasyon yılı olacak ve dolayısıyla milletimiz sonuçlarını görecek, çektiğimiz sıkıntılara değecek. Hep söyledik, 'zorlu geçecek' dedik, dezenflasyon kolay değil, zaman alıyor. Biz gerçekten güçlü, tutarlı bir program ortaya koyduk.