Dünya Bankası’ndan yeşil dönüşüm desteği: Türk şirketlere 155 milyon dolarlık kredi
Dünya Bankası Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu Türkiye'deki Şirketlere 155 milyon dolar kredi verildiğini açıkladı. Verilen destek hakkında konuşan Dünya Bankası Türkiye Ülke Dirtektörü Humberto Lopez, “Türkiye Yeşil Fonu aracılığıyla, Türkiye, yatırımcıların yeşil yatırım fırsatlarına ilişkin bir arayış içerisinde olduğu küresel eğilimden de faydalanabilecektir” dedi.
12punto
Dünya Bankası, Türkiye'deki şirketlerin yeşil dönüşümünü desteklemek ve sermaye finansmanını artırmak amacıyla 155 milyon dolarlık kredi sağladı. Dünya Bankası'nın açıklamasına göre, kredi miktarları Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) üzerinden sağlanacak olup, TSKB, bu fonları Türkiye Yeşil Fonu'nun kısmi sermayelendirilmesi için kullanacağı belirtildi.
Kredi, Türkiye'nin önde gelen varlık yönetimi şirketlerinden Maxis Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi A.Ş. (Maxis) ile işbirliği içinde, projenin uygulayıcı kuruluşu tarafından yönetileceği kaydedildi.
Bloomberg HT'nin haberine göre, projenin genel ölçeğinin, Dünya Bankası kredisine ek olarak fon seviyesinde ve yatırım yapılan şirket düzeyinde toplam 250 milyon dolarlık özel sermayenin devreye alınmasıyla birlikte 405 milyon dolara çıkması beklendiği aktarıldı.
Proje aynı zamanda, şirketlerin karbon azaltma çabalarını ve yeşil teknolojiye yönelik yatırımlarını teşvik ederek, bir yeşil fon aracılığıyla Özel Sermaye sektörünün gelişimine katkıda bulunacak. Finansal sektörün çeşitlenmesini destekleyecek, şirketlerin çeşitli uzun vadeli finansman kaynaklarına ulaşımını artıracak. Ayrıca, yüksek şirket kaldıraç oranlarını düşürmeyi hedefleyerek yeşil dönüşüme ve iklim eylemlerine yönelik finansmanın hızlanmasını destekleyeceği belirtildi.
YEŞİL TEKNOLOJİLERE YATIRIM
Dünya Bankası'nın 2022 tarihli Ülke İklim ve Kalkınma Raporu'na göre, Türkiye'deki şirketlerin karbon salınımını azaltmak, iklim değişikliğine uyum sağlamak, Türkiye'nin yeşil dönüşümüne katkıda bulunmak, büyüme potansiyellerini artırmak ve istihdam yaratmak için yeşil teknolojilere yatırım yapmaları gerektiğini kaydetti.
YEŞİL DÖNÜŞÜM SÜRECİNİN HAYATİ ÖNEMİ
Lopez, kredinin onaylanması hakkında yaptığı açıklamada şunları belirtti:
“Özsermaye finansmanı, uzun vadeli risk sermayesi sağlar ve bu fonları şirketlerin yeşil dönüşüm süreci için hayati önem taşıyan bir başka unsur olan uzmanlık bilgisi transferiyle birleştirir. Türkiye Yeşil Fonu aracılığıyla, Türkiye, yatırımcıların yeşil yatırım fırsatlarına ilişkin bir arayış içerisinde olduğu küresel eğilimden de faydalanabilecektir.”
PROJENİN AMACI
Dünya Bankası Proje Ekibi Liderleri Gunhild Berg ve Etkin Özen, projenin etkisiyle ilgili olarak, "Proje, nihayetinde düşük karbonlu ve iklim değişikliğine dayanıklı bir ekonomiye geçişi destekleyecek. Finansal sektöre katkıda bulunarak çeşitlenmesine yardımcı olacak ve yerel kaynakların geliştirilmesini teşvik ederek uzun vadeli finansman, sermaye piyasaları ve istihdam oluşturmayı destekleyecektir. Projenin odaklandığı yapı ve sermaye piyasası araçları, özel sermayenin çekilmesi ve pazar oluşturulması konusunda önemli bir potansiyeli beraberinde getiriyor" dedi.