Ekonomist Prof. Dr. Arzova’dan asgari ücret tahmini: ‘Yüzde 30’u geçmez’

Merkez Bankası 2024 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 38’den yüzde 44’e çıkardı. Enflasyon oranları ile belirlenecek asgari ücret zammı da merak konusu. Ekonomist Prof. Dr. Burak Arzova, asgari ücrete yapılması planlanan zam oranına dair 12 Punto’ya konuştu.

Beste Çelik

Merkez Bankası, yılın 3. Enflasyon Raporu toplantısında 2024 sonunda enflasyonun yüzde 38'e gerileyeceğini öngörmüştü. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, 2024 yılı IV. Enflasyon Raporu sunumunda yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 44 olarak açıkladı. Açıklanan oranlarla milyonların beklediği asgari ücret zammına dair ekonomist Prof. Dr. Burak Arzova, 12 Punto’ya açıklamalarda bulundu. Arzova, yapılması gereken zamla yapılacak zam arasında büyük bir fark olacağını belirtti.

“YÜZDE 30’UN ÜZERİNDE ZAM YAPILMAZ”

Prof. Dr. Arzova, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’ın ‘asgari ücretteki yaklaşık yüzde 25'lik artışın, 2025 enflasyon görünümüyle uyumlu olacağı’mesajını hatırlatarak, “Benim beklentim asgari ücrete yapılacak zammın yüzde 30’u geçmeyeceği yönünde. Yüzde 25’in bir parça üzerinde olabilir, onu da “zaten biz imkanlarımızın en fazlasını verdik” diyerek açıklayabilirler. Aslında 2024 yılının enflasyonu yüzde 45’ler civarında falan olacak. Dolayısıyla yılı böyle kapatacağını öngörürsek telafi edilmesi gerekirdi. Üstüne bir de 5 puanlık refah payı verilmesi gerekirdi. Dolayısıyla yapılması gereken zamla yapılacak zam arasında büyük bir fark olacak gibi duruyor” dedi.

“PARA POLİTİKASINA UYGUN BİR MALİYE POLİTİKASI YOK”

Enflasyon değerlendirmesinde bulunan Karahan, "Ekim ayında enflasyonun ana eğiliminde düşüşün sürdüğünü görüyoruz” dese de Prof. Dr. Arzova, “Enflasyon aslında teknik olarak baktığımızda düşüyor gibi görünüyor ama aylık fiyat hareketlerine bakarsak Merkez Bankası’nın beklentilerinin dışında ve fiyatlar özellikle ekim ayında beklenti ötesine artmış durumda. Bu sefer hizmet fiyatlarından farklı olarak mal fiyatları arttı. Burada sadece para politikasıyla enflasyonla mücadele edebilmek mümkün değil. Para politikasına uygun bir maliye politikası yok. Kur politikasının ne olduğunu çok fazla bilemiyoruz. Dolayısıyla kamu tarafında özellikle maliye politikasına destek olacak tasarruf tedbirleri paketi de yok. Getirilen tasarruf tedbirleri çok gerçekçi olmadı. Bu süreçte enflasyonla bu şekilde mücadele edebilmek çok kolay görünmüyor” ifadelerini kullandı.

“YATIRIMCI PARA FONLARINI DEĞERLENDİRMELİ”

Yatırımcılara uyarılarda bulunan Prof. Dr. Arzova, “Yatırımcı parasını, para fonlarında değerlendirmeli. Burada aylık yüzde 4-4.5 civarında net getiri var. Bunu yıllığa vurduğunuzda belki resmi enflasyon rakamının bir parça daha altında kalıyor ama şu andaki diğer yatırım araçlarının içerisinde en iyisi gibi görünüyor. Altına ilişkin benim olumlu bir beklentim yok. Çünkü zaten aşırı yükselmişti. Şimdi oradan geriye doğru gelebilir” açıklamasında bulundu.

“TRUMP’LA İKİNCİ DÖNEM DAHA FARKLI OLABİLECEK”

Trump’ın tekrar ABD Başkanı seçilmesinin Türkiye ekonomisine etkisini değerlendiren Prof. Dr. Arzova sözlerini şöyle noktaladı:

“Trump döneminde ikili ilişkilere bakmak lazım. Trump döneminde iyi ilişkilerin olduğu dönemler de oldu Türkiye’yi tehdit ettiği, ‘ekonomini mahfederim’ diyerek Cumhurbaşkanı’na yazmış olduğu mektup da oldu, Ronald Wilson döneminde de neler olduğunu yaşayarak gördük. Bu nedenle ABD ile özellikle Trump ile olacak olan bu tür ilişkilerde güncel durum önemli. Genel olarak baktığımızda daha pratik, şirket yönetir gibi ülke yönettiği için al ver karşılığında, herhangi bir şey verirken karşılığını alan ve ekonomi üzerinden ticari ilişkilerle de yapmaya çalışan bir başkanla karşı karşıyayız. İkinci dönemi daha farklı olabilecek.”