Faiz anaparayı solladı: Hazine’nin borcu rekor seviyede!

2024 yılında Türkiye, 1 trilyon 98 milyar lira faiz ödemesi yaparken, anapara ödemeleri 933 milyar lirada kaldı. Bu durum, borç yönetiminde zorluklar yaşanabileceği endişesini doğurdu.

12punto

Türkiye'nin Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre, 2024 yılında merkezi yönetimin faiz giderleri, 1 trilyon 98.3 milyar TL'ye ulaşarak anapara ödemelerini geride bıraktı. Bu durum, 2000 yılından bu yana ilk kez gerçekleşti. 2025 yılının ilk dört ayında da benzer bir eğilim gözlemlendi; anapara ödemeleri 397 milyar TL iken, faiz ödemeleri 724.6 milyar TL'ye ulaştı. Nisan ayı itibarıyla merkezi yönetimin brüt borç stoku 10.7 trilyon lirayı aştı.

BORÇLANMA MALİYETLERİNDE YÜKSELİŞ

Sözcü'nün haberine göre, 19 Mart'ta başlayan siyasi belirsizlik, Hazine'nin borçlanma maliyetlerini artırdı. İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Binhan Elif Yılmaz, bu dönemde Hazine'nin daha yüksek maliyetlerle borçlandığını belirtti. 7 Nisan ve 8 Mayıs'ta yapılan devlet tahvili ihalelerinde ortalama bileşik faiz oranının yüzde 47'yi geçtiğini vurgulayan Yılmaz, bu oranın Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine başladığı döneme göre 10 puan daha yüksek olduğunu ifade etti. Yılmaz, faiz ödemelerinin anapara ödemelerinin üzerinde seyretmesinin iç borç çevirme oranını artırdığını ve Hazine'nin daha fazla iç borçlanmaya yöneldiğini söyledi.

2025 yılının ilk üç ayında borç faiz giderleri ortalama 155 milyar TL seviyesindeyken, nisan ayında bu rakam 260.7 milyar TL'ye ulaştı. Prof. Dr. Yılmaz, nisan ayında bütçe giderlerinin yüzde 23'ünün ve vergi gelirlerinin yüzde 33'ünün borç faizlerine ayrıldığını, bu durumun 2008 küresel krizindeki seviyelere geri dönüldüğünü belirtti.