Fitch: "Düzenlemeler ve yüksek faiz oranları Türk bankalarının performansını zayıflattı"

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, üç aylık Türkiye değerlendirmesi raporunu yayınladı. Raporda: “Düzenlemeler ve yüksek faiz oranları Türk bankalarının performansını zayıflattı.” İfadelerine yer verildi.

12punto

Türkiye’de yaşanan yüksek enflasyonun getirdiği ekonomik buhran, Dünya piyasalarında endişe ile takip ediliyor. Yabancı yatırımcıların Türk ekonomisine güven duymaması, Türkiye’nin kredi notunu düşüyor. 

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings ise Türkiye’nin kredi değerlendirmesini yaptı.

Raporda düzenlemeler, yüksek faiz oranları ve sıkı para politikası 2024 ikinci çeyrekte Türk bankalarının marjlarını (zarar olasılığına karşı ayrılan pay) sıkıştırdığı belirtildi.

Raporda “İyileşen faaliyet ortamı koşullarına rağmen performansın zayıfladı” olarak belirtildi.

13 bankayı takip ettiklerini belirten Fitch şöyle devam etti:

“Kapsam dahilindeki bankaların faaliyet karı/ortalama risk ağırlıklı varlıklar oranı, marj baskısının yanı sıra faaliyet giderleri üzerindeki enflasyon kaynaklı baskı, zayıf iş hacimleri ve yüksek faiz oranları nedeniyle 2024 ikinci çeyrekte yüzde 2,9’a gerilemiştir.

Net ücret ve komisyonlar daha düşük hacimleri yansıtarak daha yavaş büyürken, swap maliyetlerinden kaynaklanan alım satım zararları ve azalan müşteri işlemleri kapsam dahilindeki bankaların toplam gelirlerinin yüzde 18 gibi yüksek bir kısmını aşındırmıştır.”

Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu mart ve eylül aylarında birer kademe yükseltmişti.

Kuruluş geçen ay doların yıl sonu 36 lira olmasını beklediğini açıklamış, Türk bankaları için 2024 karlılık görünümünüyse zayıf bulmuştu.

8 Mart 2024’te Türkiye’nin kredi notunu ‘B’den ‘B+’ya, görünümüyse ‘durağan’dan ‘pozitif’e yükselten Fitch 7 Eylül’de de kredi notunu ‘B+’dan ‘BB-‘ye çıkarmıştı, görünümü yeniden ‘durağan’a çevirmişti.