Gökalp İçer, MASAK’a da yakalanmıştı şimdi Azerbaycanlı diplomatları dolandırmaktan 7.5 yılla yargılanıyor
Sıkça gündeme gelen fon vaadiyle dolandırıcılığın yeni mağdurları Azerbaycanlı diplomatlar oldu. "Bire üç" kazanacakları vaadiyle yatırdıkları parayı kaybettiler. Diplomatlar, yaklaşık 350 bin dolar dolandırıldı. Tanınmış finans uygulamalarının da sahibi olan Gökalp İçer'in de aralarında bulunduğu şüpheliler hakkında 7 buçuk yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
12punto
Kripto varlık hizmet sağlayıcıları 1 Mayıs 2021'den itibaren 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun kapsamında yükümlü olarak belirlenmişti. Bu kapsamda MASAK, internet sitesinden kripto hizmet sağlayıcılara ilişkin rehber yayımlamış ve bu şirketlerin tabi oldukları yükümlülükler; müşterinin tanınması, şüpheli işlem bildirimi, bilgi ve belge verme, devamlı bilgi verme ile muhafaza ve ibraz olarak belirlenmişti.
MASAK tarafından söz konusu hükümler kapsamında denetimler gerçekleştirilmişti. Bitci Teknoloji AŞ, Icrypex Bilişim AŞ, Paribu Teknoloji AŞ ve BTC Türk nezdinde 2021'de yapılan yükümlülük ihlallerine ilişkin olarak, 2022'de söz konusu hizmet sağlayıcılarına idari para cezası verilmesi kararlaştırılmıştı. Bitci Teknoloji AŞ hakkında 4 milyon 250 bin lira, Icrypex Bilişim AŞ'ye 4 milyon 100 bin lira, Paribu Teknoloji AŞ'ye 8 milyon lira, BTC Türk'e 2 milyon 450 bin lira olmak üzere toplam 18 milyon 800 bin lira idari para cezası uygulanmıştı.
Son zamanlarda sıkça gündeme gelen fon vaadiyle dolandırıcılığın yeni mağdurları Azerbaycanlı diplomatlar oldu. "Bire üç" kazanacakları vaadiyle yatırdıkları parayı kaybettiler. Diplomatlar, yaklaşık 350 bin dolar dolandırıldı. Şüpheliler hakkında 7 buçuk yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
Yüksek kar vaadi uğruna kandırıldılar... Parça parça olmak üzere yaklaşık 350 bin doları kendi elleriyle teslim ettiler.
Tanınmış finans uygulamalarının da sahibi olan Gökalp İçer, uluslararası bir fuarda tanıştığı Murat Şirinov’la beraber çalışmaya başladı. Şirinov, Azerbaycan’daki banka müdürü aracılığıyla Azerbaycanlı diplomatlarla iletişim kurdu. İddiaya göre, kendini kamu görevlisi olarak tanıttı, güven kazandı.
Murat Şirinov, Azerbaycan’da üst düzey görevlerde yer alan 3 diplomat ile bağlantı kurdu. Diplomatlarla bir kafeteryada buluştu.
Paraları elden teslim aldı ancak karşılığında bir dekont dahi vermedi. Asıl patronu görmek isteyen diplomatları, Gökalp İçer’in ofisine götürerek tanıştırdı.
PARANIN TAKİBİ İÇİN TELEFON UYGULAMASI YÜKLETTİLER
Mağdurların iddialarına göre, telefonlarına bir uygulama yükletildi. Bu platform üzerinden paralarını takip edebilecekleri söylendi. Ancak uygulamanın kontrolü tamamen Şirinov’daydı.
İlk birkaç ay cüzi miktarda ödeme yapıldı. Bu sayede daha fazla yatırım yapmaları ve yakınlarını da bu sisteme dahil etmeleri sağlandı. Yüksek miktarda paralar alındıktan sonra artık kâr vermemeye başladılar. Telefonlara dahi çıkmadılar.Kısa bir süre sonra da uygulamadaki hesapları sıfırlandı.
Azerbaycanlı diplomatların şikayeti üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma tamamlandı.
PARAYLA YATIRIM YAPILMADIĞI ANLAŞILDI
İddianamede, Şirinov’a verilen paralar ile herhangi bir yatırım yapılmadığı anlaşıldı.
Telefonlarına yüklenilen uygulamaya yatırım yapılmış gibi sahte veriler yansıtıldığı bildirildi.
Ayrıca söz konusu şirket ve uygulamanın çalışma izninin ve ruhsatının da bulunmadığı belirlendi. Gökalp İçer ve Murat Şirinov hakkında dava açıldı.
Şüphelilerin, nitelikli dolandırıcılık ve diğer suçlardan 5 yıldan 7 buçuk yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi.