Haftaya piyasalardan temkinli başlangıç: ABD istihdam verileri bekleniyor

Küresel piyasalar, başta ABD'deki istihdam raporu olmak üzere yoğun makroekonomik veri takviminin takip edileceği haftaya temkinli bir başlangıç yaptı.

AA

Küresel piyasalar, başta ABD'deki istihdam raporu olmak üzere yoğun makroekonomik veri takviminin takip edileceği haftaya temkinli bir başlangıç yaptı. Dünya genelinde enflasyonla mücadelenin resesyonla sonuçlanıp sonuçlanmayacağına dair soru işaretleri ve Orta Doğu'daki çatışmalar endişeleri artırsa da, son dönemde açıklanan makroekonomik veriler piyasalardaki korkuları sınırlamaya yardımcı oluyor.

Analistler, bu hafta açıklanacak istihdam verilerinin ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gelecekteki adımları konusunda belirleyici olabileceğini belirtiyor. Fed Başkanı Jerome Powell'ın bugün yapacağı açıklamalar da yatırımcıların dikkatini çekecek.

Cuma günü açıklanan verilere göre, kişisel tüketim harcamaları, ağustosta aylık yüzde 0,2 artış kaydederek beklentilerin altında kaldı. Ayrıca, çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi de yıllık bazda yüzde 2,7 artış gösterdi. Beklentilerin altında gelen enflasyon göstergeleri, Fed’in faiz oranlarını düşürme konusundaki daha fazla adım atabileceğine dair umutları artırdı.

ABD'de Michigan Üniversitesince ölçülen tüketici güven endeksi, eylülde 70,1 olarak revize edilerek son 5 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Fed yetkililerinden gelen açıklamalar da piyasaların odağında kalmaya devam ediyor. Cuma günü St. Louis Fed Başkanı Alberto Musalem, faiz oranlarının "kademeli olarak" düşürülmesi gerektiğini ifade etti.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda, yıl sonuna kadar Fed'in 75 baz puanlık indirim yapacağı beklentisi güçlü kalırken, kasım ayında yüzde 54 ihtimalle 50 baz puanlık bir faiz indirimi yapılacağı öngörülüyor.

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi şu anda yüzde 3,76 seviyesinde, dolar endeksi ise 100,4'ten işlem görüyor. Altının ons fiyatı ise 2.655 dolara gerilemiş durumda. Brent petrolün varil fiyatı ise haftaya artışla başlamış olup, şu anda yüzde 0,5 artışla 72,3 dolarda seyrediyor.

Cuma günü, Dow Jones endeksi yüzde 0,33 artışla tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirirken, S&P 500 ve Nasdaq endeksleri sırasıyla yüzde 0,13 ve yüzde 0,39 geriledi. ABD'de endeks vadeli kontratlar yeni haftaya pozitif bir seyirle başladı.

Avrupa borsalarında ise alış ağırlıklı bir seyir hâkimken, bugün Almanya'da açıklanacak Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yakından takip ediliyor. Avro Bölgesi'nde tüketici enflasyon beklentileri Eylül 2021'den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Asya piyasalarında ise karışık bir görünüm hâkim. Çin'de açıklanan eylül ayı imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) 49,8 ile beklentilerin üzerinde, ancak hizmet sektörü PMI 50,0 seviyesinde kalmayı başardı. Japonya'da ise yeni başbakan seçimi sonrası piyasalarda satış baskısı gözlemleniyor.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre yüzde 0,53 azalışla 9.777,46 puandan tamamlandı. Dolar/TL, bankalararası piyasanın açılışında 34,1750 seviyesinden işlem görmekte.

Bugün yurt içinde Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE) ve aylık para ve banka istatistikleri, yurt dışında ise İngiltere’de büyüme, Almanya’da enflasyon ve ABD’de Dallas Fed imalat sanayi endeksi izlenecek. Analistler, BIST 100 endeksinde 9.700 ve 9.600 puanın destek, 10.050 ve 10.200 seviyelerinin direnç konumunda olduğunu kaydediyor.

TAKİP EDİLECEK VERİLER

  • 10.00 Türkiye, Ağustos ayı Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE)
  • 14.30 Türkiye, Ağustos ayı aylık para ve banka istatistikleri
  • 15.00 Almanya, Eylül ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)
  • 16.00 Avro Bölgesi, ECB Başkanı Lagarde'ın basın toplantısı
  • 17.30 ABD, Eylül ayı Dallas Fed imalat sanayi endeksi
  • 20.55 ABD, Fed Başkanı Powell'ın basın toplantısı