Amerika'da yumuşak iniş mi sert iniş mi tartışması

Morgan Stanley ve Goldman Sachs, Fed'in faiz indirimi tahminlerinde farklı senaryolar ortaya çıkardı.Ekonomist Prof.Dr. Hayri Kozanoğlu Goldman Sachs ve Morgan Stanley'in Amerika Merkez Bankası (FED) tahminlerinin ayrışmasının nedenini 12punto.com.tr için değerlendirdi.

Gizem Yaralı

Gizem Yaralı-12punto

 

Merakla beklenen faiz kararıyla ilgili tahminlerin değerlendirmelerini Ekonomist Prof.Dr. Hayri Kozanoğlu anlattı:

Goldman Sachs ve Morgan Stanley, Amerika'nın en önde gelen 2 yatırım bankası, geleceğe yönelik öngörüleri de bütün dünyada izlenir ve önemsenir.

Bilindiği gibi şu anda Amerikan Merkez Bankası FED, faizleri %5,25- % 5,50 aralığında tutuyor ve genel kanı da şu enflasyonun düşüşe geçmesi üzerinde. Ki en son %3. 7 olarak açıklandı.

Faiz artışlarını durdurdukları yolunda ve 2024'ten başlamak üzere faiz indirimlerini gitmeleri bekleniyor. Şöyle ki, Amerika'da FED'in orta - uzun dönemli enflasyon hedefi %2. Ama belli bir süre FED Başkanı Powel'ın açıklamalarından da anlaşılıyor ki belli bir süre reel faizi bir buçuk 2 puanlık bir reel faizi devam ettirmek gerekir istiyorlar. Ekonomideki aşırı talebi ve buna bağlı olarak yükselen enflasyonu kontrol etmek için. O bakımdan enflasyonun düşüşüne göre faizleri ayarlamaları bekleniyor .

Bu noktada her 2 banka da 2024 yılında faizlerin indirime başlayacağını tahmin ediyorlar ama Morgan Stanley bankası daha hızlı faiz indirimleri olacağını ve 2025'in sonuna da faizlerin %2.375'e düşeceğini düşünüyor.

Goldman Sachs'ın projeksiyonları ise %3.5 -3.75 arasında daha yavaş bir faiz indirimi öngörüyor. Bu aslında Amerikan ekonomisinin nasıl bir performans sergileyeceği ile ilintili hani anlaşıldığı kadarıyla Goldman Sachs bankası büyümenin iyice yavaşlayacağını, işsizliğin artacağını ve belli bir noktadan sonra Amerikan Merkez Bankası'nın ekonomiyi canlı tutabilmek için faizleri daha keskin bir şekilde indireceğini görüyor.

Goldman Sachs'ta yumuşak iniş 'soflanding' denilen ekonominin yavaş soğuması veya enflasyonun düşerken, ekonominin fazla yavaşlamaması senaryosunu benimsiyor ve buna bağlı olarak da daha yavaş bir faiz indirimleri yapılacağını topu topu 175 puan 1.75'lik bir indirimle 2025 sonuna kadar yetineceğini düşünüyor.