Kalıcı yaz saati ugulaması devam ediyor: Hava aydınlanmadan yola çıkılmaya başlandı

Kalıcı yaz saati uygulaması nedeniyle çalışanların ve öğrencilerin hava aydınlanmadan yola çıktığı günler başladı. Peki gerçekten kalıcı yaz saati uygulaması enerji tüketimini azaltıyor mu?

Gizem Yaralı

Türkiye'de 2016 yılından beri uygulanmakta olan kalıcı yaz saati uygulamasının enerji tasarrufu sağladığı yönündeki iddialar, hem bilimsel çalışmalar hem de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalarla destekleniyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalara göre, kalıcı yaz saati uygulamasıyla bugüne kadar yaklaşık 8,3 milyar kilovatsaat tasarruf sağlandı. Bu da, yaklaşık 9,2 milyar liraya denk geliyor.

Ancak buna karşın başka iddialar da bulunuyor. Yaz saati uygulaması, insanların biyolojik saatlerini bozuyor ve uyku düzenini olumsuz etkiliyor. Bu da, gündüzleri daha yorgun ve halsiz hissetmeye neden olarak enerji tüketimini artırabiliyor.

Sonuç olarak, Türkiye'deki kalıcı yaz saati uygulamasının enerji tasarrufu sağladığı yönündeki iddialar, hem bilimsel çalışmalar hem de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalarla destekleniyor. Ancak, kalıcı yaz saati uygulaması enerji tüketimini azalttığına dair kesin bir kanıt bulunmuyor.