Kasada nakit para kalmadı

TEPAV Merkez Direktörü Prof. Dr. Hakkı Hakan Yılmaz, Hazine’nin ilk çeyrekte hedefinin yüzde 200 üzerinde borçlandığını ve Merkez Bankası’ndaki mevduatın kritik seviyelere gerilediğini belirterek, kamu maliyesi için acil müdahale gerektiğini söyledi.

12punto

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2025 yılının ilk çeyreği için öngördüğü 308 milyar TL’lik iç borçlanma hedefi, gerçekleşmede büyük bir sapmayla karşılaştı. Sadece ilk üç ayda toplam 908 milyar TL’lik borçlanma yapıldı. Bu da öngörülen rakamın yaklaşık yüzde 200 üzerinde bir gerçekleşme anlamına geliyor.

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Merkez Direktörü Prof. Dr. Hakkı Hakan Yılmaz, SÖZCÜ TV’ye yaptığı açıklamada bu seviyedeki borçlanmanın ekonomide ciddi bir uyarı sinyali olduğuna dikkat çekti.

MERKEZ BANKASI’NDAKİ MEVDUATTA TARİHİ DÜŞÜŞ

Prof. Dr. Yılmaz, Hazine’nin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nda (TCMB) tuttuğu mevduat miktarının sadece 27 milyar TL’ye kadar gerilediğini ifade etti. 25 Nisan tarihli analitik bilanço verilerini işaret eden Yılmaz, bu tutarın geçtiğimiz yılın aynı döneminde 200 milyar TL civarında olduğunu hatırlattı.

Son 20 yıl içinde Hazine'nin Merkez Bankası’nda tuttuğu mevduatın bu kadar düşük seviyeye indiği hiçbir dönem olmadığını vurgulayan Yılmaz, “Bu ne demek? Bankada para kalmadı demek. Hazine’nin sadece tek bir hesabı var ve tüm kaynak aktarımlarını bu hesap üzerinden yapıyor” dedi.

KASA BOŞ

Yılmaz, mevcut tabloya rağmen kamu harcamalarının sürdüğünü ancak Hazine’nin elinde neredeyse hiç nakit kalmadığını belirtti.