Küresel piyasalarda Fed beklentileri ve ekonomik veriler iyimserliği artırıyor

ABD ekonomisinin ikinci çeyrekte yüzde 3 büyümesi, piyasaların olumlu tepkisini çekti. Fed'in gelecekteki adımları merakla beklenirken, makroekonomik veriler resesyon endişelerini sınırlıyor. Dünya genelinde borsa endeksleri yükseliş gösterirken, Çin'in zorunlu karşılık oranlarındaki indirimi de Asya borsalarında pozitif bir etki yarattı

AA

Küresel piyasalarda, ABD ekonomisinin ikinci çeyrekte yüzde 3 büyümesi, piyasaların olumlu bir seyir izlemesine yol açtı. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) enflasyonla mücadeleyi "yumuşak iniş" ile sonlandırabileceği öngörüsü, yatırımcıların moralini yükseltiyor. Ancak, dünya genelinde enflasyonla mücadelede resesyona dair endişeler hala mevcut.

Son açıklanan verilere göre, kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi, ikinci çeyrekte yüzde 2,5 artış gösterirken, çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi yüzde 2,8 olarak kaydedildi. İlk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı da 21 Eylül ile biten haftada 218 bine gerileyerek piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti. Analistler, işsizlik maaşı başvurularındaki düşüşün iş gücü piyasasındaki istikrarı gösterdiğini belirtiyor.

Fed yetkililerinin açıklamaları dikkatle izlenirken, Fed Başkanı Jerome Powell’ın para politikası hakkında herhangi bir değerlendirme yapmaması, belirsizliği artırdı. Öte yandan, Fed Yönetim Kurulu Üyesi Lisa Cook'un 50 baz puanlık faiz indirimine verdiği destek, piyasalarda yankı buldu.

Kasım ayında Fed’in 50 baz puan indirim yapma beklentileri, önceki günlerdeki gibi güçlü kalmaya devam ediyor. Kurumsal tarafta, çip üreticisi Micron Technology’nin gelir tahmininin beklentilerin üzerinde çıkması, şirketin hisselerinde yüzde 14,7 değer kazandırdı.

Dün, Dow Jones endeksi yüzde 0,62, S&P 500 endeksi yüzde 0,40 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,60 yükselirken, S&P 500 endeksi tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. Avrupa borsalarında da alış ağırlıklı bir seyir gözlemlendi; DAX 40 endeksi gün içi rekor kırarak tüm zamanların en yüksek kapanışını yaptı.

Asya piyasalarında ise Çin Merkez Bankası'nın zorunlu karşılık oranlarını 50 baz puan düşürmesi, piyasalarda olumlu bir etki yarattı. Bu kararın, piyasaya yaklaşık 140 milyar dolar likidite sağlaması bekleniyor.

Yatırımcılar, bugün ABD'de açıklanacak kişisel gelirler ve harcamalar, toptan eşya stokları ve Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi gibi verileri yakından takip edecek. Piyasalarda gözler, bu verilerin Fed’in para politikasında alacağı kararlar üzerindeki etkisine çevrildi.

Ayrıca, Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, önceki gün kapanışa göre yüzde 0,62 azalışla 9.829,19 puandan işlem görmeye devam ederken, dolar/TL de 34,1770 seviyesinde işlem görüyor. Bugün yurt içinde açıklanacak dış ticaret dengesi ve ekonomik güven endeksi gibi veriler de önemli olacak.

Piyasalarda takip edilecek veriler:

  • 10:00 Türkiye, ağustos ayı dış ticaret dengesi
  • 10:00 Türkiye, eylül ayı ekonomik güven endeksi
  • 10:55 Almanya, eylül ayı işsizlik oranı
  • 12:00 Avro Bölgesi, eylül ayı tüketici güven endeksi
  • 12:00 Avro Bölgesi, eylül ayı ekonomik güven endeksi
  • 15:30 ABD, ağustos ayı kişisel gelirler ve harcamalar
  • 15:30 ABD, ağustos ayı toptan eşya stokları
  • 15:30 ABD, ağustos ayı çekirdek kişisel tüketim harcamaları
  • 17:00 ABD, eylül ayı Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi