Mahfi Eğilmez açıkladı: Faiz indirimleri Türkiye'yi zarara götürdü

İktisatçı Mahfi Eğilmez, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Eylül 2021’de başlattığı faiz indirimlerinin sonuçlarını değerlendirdi. Eğilmez, 2021 tarihinde faiz indirimi olmasa bugün enflasyonun çok daha düşük olabileceğini belirtti.

12punto

İktisatçı ve Eski Hazine Müsteşarı Dr. Mahfi Eğilmez, katıldığı CNBC-e yayınında, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Eylül 2021'de gerçekleştirdiği faiz indirimlerini ele aldı.

Eğilmez, o dönemde enflasyonun ve faizin yüzde 19 seviyelerinde olduğunu hatırlatarak, TCMB'nin enflasyonun artış eğiliminde olduğunu dikkate alarak faizi artırması gerektiğini vurguladı.

FAİZ İNDİRİMİNİN SONUÇLARI

Eğilmez, Merkez Bankası'nın beklenen stratejiyi uygulamadığını belirterek, “Bizim enflasyonumuz yüzde 10’lar civarında bir yerde olurdu bugün eğer öyle devam edebilseydik. Ancak Türkiye, tam tersini yaparak faiz indirmeye başladı” dedi. Bu kararın ardından döviz kurlarının fırladığını ifade eden Eğilmez, TCMB’nin bu durumu düzeltmek amacıyla kur korumalı mevduat uygulamasını devreye aldığını söyledi.

ZARAR ETMEYE DEVAMM EDİYOR 

Eğilmez, TCMB’nin yanlış politikalarının sonucunda büyük bir zarara uğradığını ve bu zararın hâlâ devam ettiğini belirtti. “Merkez Bankası zarar etti, zarar etmeye devam ediyor. Çok büyük bir zarar var hala” diyen Eğilmez, bu durumun Türkiye ekonomisi üzerinde olumsuz etkiler yarattığını vurguladı.