Maliye enflasyon düzeltmesine yönelik geniş kapsamlı denetim başlattı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek enflasyon düzeltmesi uygulamasına yönelik çalışmaya ilişkin değerlendirmede bulundu

12punto

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergide adalet ve etkinlik ilkesi doğrultusunda yeni adımlar atmaya devam ettiklerini ve Bakanlık birimlerinin bu alandaki çalışmalarını kesintisiz sürdürdüğünü belirtti. Bu çerçevede, ülke genelinde enflasyon düzeltmesine yönelik denetim çalışmalarının başlatıldığını duyurdu.

Şimşek, enflasyon düzeltmesi yapan mükelleflerin taramaya alındığını vurgulayarak, "Bu mükelleflerin bilançoları üzerinde yapılan analizlerde riskli olduğu düşünülenler izaha davet edilecek. İzah vermeyenler ya da yaptıkları izah yeterli görülmeyenler ise vergi incelemesine sevk edilecek." dedi.

'MÜKELLEFLERİMİZ VERGİ ÖDEMEDEN 31,5 TRİLYON LİRA AKTİF ARTIŞI SAĞLADI'

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon düzeltmesinin "mali tabloların gerçek durumu yansıtmasını sağlamak amacıyla yapılan bir düzeltme işlemi" olduğunu belirtti ve şu şekilde devam etti:

"Yaklaşık 1,7 milyon gelir ve kurumlar vergisi mükellefi, 2023 yılı sonunda bilançolarını vergisiz olarak düzeltme imkanı elde etti. Bu sayede, 2023 yılı itibarıyla düzeltme öncesinde mükelleflerin bilançolarında yer alan aktiflerin toplam değeri 17,4 trilyon lira iken, düzeltme sonrası bu rakam 48,9 trilyon liraya yükseldi. Böylece mükelleflerimiz, herhangi bir vergi ödemeden 31,5 trilyon lira tutarında aktif artışı sağladı. Aktif varlıkların değerindeki bu artış, yıl başından itibaren maliyet ve amortisman açısından mükelleflerimize önemli avantajlar sundu ve sunmaya da devam ediyor."

Şimşek, bu yıl ise geçici vergi dönemlerinde vergi etkisi yaratacak şekilde yapılması gereken enflasyon düzeltmesi uygulamasını, birinci geçici vergi döneminde tüm mükellefler için, ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerinde ise yıllık cirosu 50 milyon liranın altında olanlar için ertelediklerini hatırlatarak, cirosu 50 milyon liranın üzerindeki büyük mükelleflerin ise ikinci geçici vergi döneminden itibaren enflasyon düzeltmesi yapmalarını uygun bulduklarını ifade etti.

'HATALI UYGULAYAN MÜKELLEFLER VAR'

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon düzeltmesi uygulamasının sonuçlarına ilişkin yapılan analizlerde çok sayıda hatalı uygulama ve risk olarak değerlendirilen bulgulara rastlandığını vurguladı. Şimşek, "Enflasyon düzeltmesi ile dönem sonunda öz kaynakları güçlü olan mükellefler vergisel avantaj elde ederken, varlıklarını yabancı kaynaklarla, yani borçla finanse eden mükellefler ise düzeltme sonrası ek vergi ile karşılaşabiliyor. Bu da uygulamanın temel amacını yansıtıyor. Bu çerçevede, bilançolarını enflasyon düzeltmesi yaparak sunan mükelleflerin 2023 ve 2024 yılı ikinci geçici vergi dönemi beyannameleri analiz ediliyor" dedi.

Şimşek, enflasyon düzeltmesini hatalı uygulayan mükelleflere dikkat çekerek şu örnekleri paylaştı:

"Bazı mükelleflerin sermaye artışını ticaret siciline tescil etmedikleri halde bilançolarında sermayelerini artırdıklarını tespit ettik. Ayrıca, gerçekte bir satış olmamasına rağmen, aktiflerinde yer alan taşıt, arsa ve bina gibi varlıkları bilançolarından çıkardıklarını gördük. Bazı mükellefler de enflasyon düzeltmesinin vergisel etkisinden kaçınmak için bilançolarında gerçeği yansıtmayan işlemler yapmışlar, ancak bu işlemler bizim risk parametrelerimize takılıyor."

"İZAHI YETERLİ GÖRÜLENE İŞLEM YAPILMAYACAK"

İzaha davet sonucu, bu mükelleflerin bilançolarının gerçek duruma getirilmesinin sağlanacağını vurgulayan Şimşek, izahları yeterli görülen mükellefler hakkında herhangi bir işlem yapılmayacağını aktardı.

Bakan Şimşek, izah vermeyenler ile verdikleri izahları yeterli görülmeyenlerin vergi incelemesine sevk edileceğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bu mükellefler bizim davetimizi beklemeden hatalarını düzeltebilirler, böylece herhangi bir ceza ödemezler. Enflasyon düzeltmesinin hatalı uygulanması, Bakanlığımız açısından ciddi bir vergi kaybına neden oluyor. Vergide adalet ve etkinlik ilkemiz çerçevesinde, enflasyon düzeltmesini hatalı uygulayarak vergi kaybına sebebiyet verenleri de takibe aldık. Tüm sektörlerde, tüm vergisel uygulamalarda denetimlerimiz artarak devam edecek. Vergide adalet ve etkinlik ilkemiz çerçevesinde sahada çalışmalarımızı kesintisiz sürdüreceğiz."