Merkez Bankası Başkanı Karahan: 'TÜİK ve ENAG'ın yöntemleri farklı'

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı sunumda, Kur Korumalı Mevduat'ın (KKM) durumu, enflasyon hedefleri ve farklı enflasyon ölçüm yöntemleri hakkında milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

12punto

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda yaptığı sunumda, Kur Korumalı Mevduat’ın (KKM) neden henüz kapatılmadığı sorusunu yanıtladı. 

Karahan, 2023 Ağustos’undan bu yana KKM bakiyesinde 100 milyar dolarlık bir azalma yaşandığına dikkat çekerek, "Şu anda bakiyeyi bu aşama için doğru bulmuyoruz, biraz daha azalması gerekiyor. Bu süreci biraz daha yönettikten sonra değerlendirmemizi yapacağız. KKM bir süre daha bakiyesi azalarak devam edecek" dedi.

ENFLASYON HEDEFİ VE TAHMİNLER

Orta Vadeli Plan’da (OVP) yer alan yüzde 41,5 enflasyon tahmininin Merkez Bankası'nın hedef bandına uyumlu olduğunu belirten Karahan, enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde yıl başında tahmin yapmanın zorluğuna dikkat çekti. 

Merkez Bankası’nın enflasyon hedeflerini aşamalı olarak güncellediğini ve manşet enflasyonun düşmeye devam edeceğini vurguladı.

ENAG VE TÜİK YÖNTEMLERİ FARKLI 

Milletvekillerinin, İTO, ENAG ve TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranlarının farklılığına ilişkin eleştirilerini yanıtlayan Karahan, bu endekslerin yöntemlerinin farklı olduğunu belirtti. 

Karahan, "Bu 3 endeks aynı şeyi ölçmüyor. İTO sadece İstanbul’dan veri topluyor, TÜİK daha genel veri topluyor ve yöntemleri farklı. ENAG ise online veri topluyor. Bu yüzden aynı sayıları beklemek doğru değil" ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası Başkanı, Haziran ayında dezenflasyon sürecinin başladığını ve bundan sonraki hedeflerinin enflasyonu düşürmek olduğunu belirtti. Karahan, "Bizim işimiz enflasyon yüzde 5’e gidene kadar bitmeyecek. Ondan sonra da Merkez Bankası’nın görevi, fiyat istikrarını sağlamak olacak" dedi.