Merkez Bankası'nın faiz indirimi sonrası Dolar/TL'de şok sıçrama: Bilerek mi yapıldı?

Merkez Bankası'nın 300 baz puanlık faiz indirimi sonrası Dolar/TL, gece yarısı 40,89 seviyesine fırladı. Ekonomist İris Cibre, swap işlemlerinin ters teptiğini ve piyasada kotasyon boşluğu oluştuğunu belirtti.

12punto

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Perşembe günü politika faizini 300 baz puan indirerek yüzde 43'e çekti. Ancak faiz indiriminin hemen ardından piyasalar, Dolar/TL kuru üzerinde beklenmedik bir hareketliliğe tanıklık etti.

Dolar/TL, gece yarısı bir anda 40,89 seviyesine kadar yükseldi. Bu ani sıçrama saniyeler içinde normale dönse de, yatırımcılar arasında kafa karışıklığına yol açtı.

Ekonomist İris Cibre, olayın merkezinde her Perşembe yapılan klasik swap mekanizmasının olduğunu belirtti. Swap işlemi, büyük fonların haftanın son iş günü, TL pozisyonuna geçip yüksek faizli swap işlemleriyle TL’yi değerlendirmesi üzerine kuruluyor. Plan, Cuma günü bu pozisyonu doları yeniden alarak kapatmak olsa da, bu kez işler ters gitti. Cibre, “Birileri kotasyonu boş bırakmış :)” diyerek piyasada yeterli satış kotasyonu bulunmaması sonucu kurun yükseldiğini belirtti.

SWAP İŞLEMLERİNİN ARKASINDAKİ MANTIK

Cibre, swap işlemlerinin mantığını da şu şekilde açıkladı: “Perşembe günü Tom-Next işlemiyle pozisyon açılır ve swap’ın vadesi Pazartesi’dir. Eğer Cuma günü kur artışı, 3 günlük faiz getirisini aşmazsa, yatırımcı aradaki farkı kendi cebine alır.”