Mevduat faizleri yüksek seviyede sabit kaldı

Türkiye'de mevduat faiz oranları, son haftalarda ulaştığı yüksek seviyeyi koruyor. 1 milyon TL'nin 32 günlük getirisi ve bankaların sunduğu güncel oranlar dikkat çekiyor.

12punto

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın mart ayında başlattığı sıkı para politikası, finansal piyasalarda önemli değişikliklere yol açtı. Döviz rezervlerindeki artış ve Türkiye'nin risk primindeki düşüş, mevduat faiz oranlarının istikrar kazanmasına katkı sağladı. Şu anda en yüksek faiz oranı yüzde 53 seviyesinde sabit durumda.

Mart ayından bu yana uygulanan parasal sıkılaşma, döviz rezervlerini artırmanın yanı sıra, döviz tevdiat hesaplarında çözülme ve TL'ye yönelimin artması gibi sonuçlar doğurdu. Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) 300 baz puan seviyesine kadar gerilerken, faiz oranlarının zirveye ulaştığına dair beklentiler güçlendi.

Allbatross Portföy Araştırma Direktörü Serkan İmişiker, döviz fonlarına girişin sürdüğünü ve hane halkının yabancı para mevduatlarının azaldığını belirtti. İmişiker, TL fonlarına düzenli girişlerin devam ettiğini ve para politikasındaki sıkılığın en yoğun hissedildiği dönemin geride kaldığını ifade etti.

Merkez Bankası’nın ağırlıklı ortalama fonlama faizi geçen haftanın sonunda %47,79’a kadar geriledi. Bu durum, faiz oranlarının zirveye ulaştığı ve artık yatay bir seyir izleneceği beklentisini güçlendiriyor.

Piyasada üç hafta önce ulaşılan yüzde 53’lük mevduat faizi oranı korunuyor. Bankaların sunduğu en yüksek oranlar arasında Türkiye Finans Günlük Hesap ve Fibabanka Kiraz Hesap %53,00 ile öne çıkıyor. Diğer bankalar ise %50 ile %52 arasında değişen oranlar sunuyor.

Yüzde 53 faiz oranı üzerinden yapılan hesaplamaya göre, 1 milyon TL’lik mevduatın 32 günlük net getirisi yaklaşık 39 bin 496 TL olarak hesaplanıyor.