Ödemeyenler araç satamayacaktı! Ek MTV'den elde edilen gelir ortaya çıktı

Hükümetin, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerini gerekçe göstererek çıkardığı ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) üzerinden elde ettiği gelir ortaya çıktı.

12punto

Hükümet Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerini gerekçe göstererek bir kereliğe mahsus olmak üzere bu yıl iki katı MTV tahsil edilmesi yasal düzenleme ile hükme bağlandı. Ek MTV'den 2 taksitte toplam 30 milyar lira gelir hedeflendi.

Ek MTV ödemeyenlerin araçlarını satamayacağı, muayenesini yaptıramayacağı ve trafikten çekemeyeceği hatta yurt dışına çıkaramayacağı belirtildi.

Düzenleme, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşındı. AYM, iptali istemini oy birliğiyle reddetti. 

TOPLAM TAHSİLAT 27 MİLYAR TL’Yİ AŞTI

Halk TV yazarı Olcay Aydilek yazısında ; "Ek MTV’de birinci taksit ödeme süresi, 6 Eylül’de doldu. Bu dönemde 9 milyon 919 bin 966 taşıt için 13 milyar 157 milyon 597 bin 71 lira ek MTV ödendiği açıklandı. Beklenen tahsilatın yüzde 87'si gerçekleşti." dedi.

Aydilek ayrıca şunları aktardı:

Ek MTV’de ikinci taksit için tanınan süre de geçen hafta, 30 Kasım’da doldu.

Ek MTV’den toplam tahsilat, 27.1 milyar TL’ye ulaştı. Öngörülen tutarın yüzde 90’ının üzerine çıkıldı. Kaynaklar, ek MTV'nin zamanında ödenmemesi durumunda araç sahiplerinin aylık yüzde 3,5 gecikme faizi ödeyeceğini anımsatarak, tahsilat tutarının yıl sonuna kadar 28-29 milyar TL’ye ulaşmasının beklendiğini söyledi.

2023 yılına vergiler, dur durak bilmeyen zamlar damga vurdu. Bu ağır ve yıkıcı sürecin sonuna gelmedik. Bu dalga, 2024 yılında da özellikle yerel seçim sonrasında devam edecek.