Oktay Yaman: Almanya devletinden sosyal yardım paralarını alıp bunlarla tatil yapıyorlar

Gazeteci Oktay Yaman bazı Türk vatandaşlarının Almanya'dan elde ettiği sosyal yardım paraları ile kaçak yollardan yatırım yaptıkları ve vergi vermedikleri konusunu araştırdı ve belgelediği sonuçlara sosyal medya hesabı üzerinden tepki gösterdi.

12punto

Gazeteci Oktay Yaman Türk vatandaşlarının Almanya'dan elde ettiği sosyal yardım paraları ile neler yaptıklarını araştırdı. Ortaya çıkan sonuçlar hiç iç açıcı olmadı. Yaman sosyal medya hesabı üzerinden belgelediği sonuçlara tepki gösterdi.

Oktay Yaman:

  Alman devletinden sosyal yardım paraları alıp yurtdışında habersiz tatil yapanlar, kaçak çalışıp vergi kaçıranlar, yabancı bir ülkede evi/arsası/kira gelirleri/Euro hesabı olup devletten bunları gizleyenlere yönelik yapılan bazı soruşturmalardan sonuçlar:

-93 kişiye hapis cezası 

-4192 kişiye ağır para cezası 

-17892 kişiye verilen yardımların tamamı kesildi

-39622 kişi mali soruşturmalar sonucunda savcılığa sevkedildi

-82269 kişiye verilen paralar faiziyle geri alındı

-Emeklilik kasası ile karşılıklı olarak 9,1 milyon veri incelendi, kaçak çalışanlar bu şekilde tespit edildi

-Son 4 yılda 165971 kişiye devleti dolandırmaktan cezalar verildi. 

Devletten ev kirana varıncaya kadar paralar al, kaçak çalışıp işverenden paraları elden al, devletten gizle, vergi kaçır, sonra vatan/millet/Sakarya edebiyatı yap. Kimileri ise ‘dar-ul harp burası’ diyerek bunu meşru kılıyor! Ahlak, ahlak!

Bazı Türk vatandaşlarının tedirginliği ve bu gibi haberlere verdiği tepkiler bu yüzden. 

Dedim ya, daha bu bir başlangıç.

Takipçilerinden gelen "İspatın nerede?" sorularına, araştırması sonucu ulaştığı resmi belgeleri göstererek açıklama yapan Yaman sözlerine şöyle devam etti:

Tanıyanlar bilirler, tam 20 yıllık gazeteci, son 7 yılda ise bilimsel danışmanlık da yapan bir akademisyenim. Araştırmadan, belgelemeden hiçbir şey yazmam, görüş bildirmem.

Şikayetler şöyle yapılır: İkamet ettiğiniz eyaletin maliye bakanlığına (Finanzamt) gidip belgelerinizle birlikte dilekçenizi sunarsınız. Ayrıca gümrük dairesine başvurur (Zollamt) durumu aynı şekilde arz edersiniz.