Pentagon İsrail'e savaş uçakları ve gemiler gönderecek

ABD Savunma Bakanlığı, İran kaynaklı tehditler karşısında İsrail'in güvenliğini artırmak amacıyla bölgeye ilave savaş uçakları ve gemiler göndereceğini açıkladı.

AA

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), İran kaynaklı tehditler karşısında İsrail'in güvenliğini artırmak için bölgeye ek askeri destek göndereceğini duyurdu. Pentagon Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in bu konuda talimat verdiğini bildirdi.

Pentagon'un açıklamasına göre, ABD, bölgedeki askeri varlığını yeniden düzenleyecek. Bu kapsamda, İsrail'in bölgesel güvenliğini sağlamak için ilave savaş uçakları ve savaş gemileri bölgeye gönderilecek. Ayrıca, mevcut USS Theodore Roosevelt uçak gemisinin yerine USS Abraham Lincoln uçak gemisi gönderilecek.

ABD, bölgeye balistik füze savunma kapasitesine sahip ilave kruvazör ve destroyerler de yollayacak. Ayrıca, karadan balistik füze savunma kabiliyetlerini artıracak önlemler alınacak.

ABD Savunma Bakanı Austin, Orta Doğu'da gerilimin daha fazla tırmanmasının kaçınılmaz olmadığını ve bölgedeki tansiyonun düşmesinin herkesin yararına olacağını belirtti. Austin, İsrail'in güvenliği söz konusu olduğunda Amerikan askeri varlığında gerekli düzenlemeleri yapacaklarını ifade etti.

Austin, İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, ABD'nin İsrail'in güvenliğine olan bağlılığını vurgulayarak, İran ve onun uzantıları kaynaklı tehditler karşısında Tel Aviv'e destek vermeye devam edeceklerini belirtti. Ayrıca, Gazze'de ateşkesin sağlanmasının önemine değindi.

ABD Başkanı Joe Biden, önceki gün İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı görüşmede, İran tehdidine karşı İsrail'e ilave askeri destek göndermeye hazırlandıklarını dile getirmişti. Biden, dün akşam yaptığı açıklamada, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin suikastının ateşkes ihtimalini etkileyip etkilemediği sorusuna, "Yardımcı olmadı." yanıtını verdi.

Biden, Orta Doğu'daki gerginliğin artmasından endişeli olduğunu ve Netanyahu ile bu konuda net bir görüşme yaptığını söyledi.