Resmi Gazete'de yayımlandı: Yumurtalarda son tüketim tarihi kalktı
Yumurta israfını azaltmak için sofralık yumurtaların etiketlerindeki "son tüketim tarihi" ifadesi, artık "tavsiye edilen tüketim tarihi" olarak yer alacak.
12punto
Tarım ve Orman Bakanlığı, sofralık yumurtaların raf ömrüne dair önemli bir düzenlemeyi hayata geçirdi. "Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ", Resmi Gazete'de yayımlanarak resmen yürürlüğe girdi.
Avrupa Birliği düzenlemeleri ve Türkiye'nin ihtiyaçları dikkate alınarak hazırlanan değişiklikle birlikte, gıda israfını önlemeye yönelik çeşitli düzenlemelere gidildi. En dikkat çekici değişiklik ise, sofralık yumurtaların ambalajlarında yer alan "son tüketim tarihi" ifadesinin, artık "tavsiye edilen tüketim tarihi" olarak değişmesi oldu.
RAF ÖMRÜ UZATILDI
Yumurtanın yumurtlama tarihinden itibaren tüketiciye ulaşması için tanınan süre 21 günden 28 güne çıkarıldı. Ancak 28 gün sonrasında bu yumurtaların sofralık olarak satılması mümkün olmayacak. Bu tarihten sonra yalnızca yumurta ürünleri üretiminde değerlendirilecekler.
EKSTRA TAZELİKTE YENİ KRİTERLER
"Ekstra taze" olarak sınıflandırılacak sofralık yumurtalar için de yeni kurallar getirildi. Yumurtlandıktan sonraki ilk 4 gün içinde sınıflandırma, işaretleme ve paketleme işlemleri tamamlanmak zorunda olacak. Bu işlemler 10 gün içinde yapılmazsa, ürünler sofralık olarak değil, yalnızca sanayi üretiminde kullanılabilecek.
TANIMLAR NETLEŞTİ
Tebliğdeki "Yumurta ürünü" tanımı, Avrupa Birliği mevzuatına uygun hale getirildi. Ayrıca, yumurtanın tazeliğini belirlemede kullanılan "hava boşluğu" tanımı da resmi olarak Tebliğ’e eklendi.
B SINIFI YUMURTALARDA NETLİK
Tebliğdeki "B sınıfı yumurta gıda sanayisinde kullanılır" ifadesi daha açık bir dille yeniden düzenlendi. Yeni haliyle bu yumurtaların yalnızca "gıda sanayisine gönderilir ve kullanılır" şeklinde tanımlanması sağlandı. Böylece perakende satış noktalarında insan tüketimine sunulmasının önüne geçilecek.
AÇIK DOLAŞIM TANIMI DA GÖZDEN GEÇİRİLDİ
"Açık dolaşıma erişim (free range) yetiştiricilik" ifadesi, tüketici ve üreticilerin daha kolay anlayabilmesi için sadeleştirilerek "açık dolaşım alanına erişim (free range) yetiştiricilik" şeklini aldı.
GEÇİŞ SÜRECİ TANINDI
Yeni düzenlemelere uyum sağlanması için mevcut işletmelere 31 Aralık 2025 tarihine kadar süre tanındı.
Bakanlık, halkın güvenli gıdaya ulaşması amacıyla Türk Gıda Kodeksi kapsamında yürüttüğü mevzuat çalışmalarına aynı kararlılıkla devam edeceğini açıkladı.