Seçimden bu yana 44 milyar dolar artış: Merkez Bankası’nın rezervlerinde yeni rekor

Bankacıların hesaplamalarına göre, Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri geçen hafta 1 milyar doların üzerinde artışla, 142.5 milyar dolar ile yeni tarihi zirvesine çıkarken, seçimden bugüne rezerv artışı da 44 milyar dolara ulaştı.

12punto

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın rezervleriyle ilgili Reuters'a konuşan 4 bankacı 8 Aralık ile biten hafta 141.37 milyar dolar olarak açıklanan toplam rezervlerde 15 Aralık haftasında 1.1-1.3 milyar dolar artış gerçekleştiğini belirtti.

REZERVLERDE YENİ TARİHİ ZİRVE

Bankacıların hesabına göre toplam rezerv 142.5-142.7 milyar dolar bandında yeni tarihi zirvesine yükselecek. Merkez Bankası, hesaplanan rezerv verisine ilişkin henüz yorum yapmadı.

SEÇİMLERDEN BU YANA ARTIŞ 44 MİLYAR DOLAR

TL'nin seviyesini belirlemek için rezerv satışlarına seçim sonrası son verilmesinin ardından rezervlerde başlayan yükseliş trendi haziran ayından bugüne devam ediyor. Seçimlerde 100 milyar doların hemen altına kadar gerileyen toplam rezervde, geçen yaklaşık altı ayda yükseliş 44 milyar dolara ulaştı.

İhracatçı kuruluşların döviz gelirlerinin belirli bir oranını TCMB'ye satma zorunluluğu ve başlayan yabancı fon akışı da rezerv artışını destekliyor.

FAİZ ARTIŞI ETKİSİ

TCMB bu dönemde politika faizini de yüzde 8.5'ten yüzde 40'a çıkarması da TL'nin çekici hale gelmesini sağladı.

İlgili veriler TCMB analitik bilanço verilerinden ve öncü göstergelerden hesaplanabiliyor. Resmi veriler Perşembe günü 14.30'da açıklanacak.