Siyaset seçimi, yurttaş geçimi konuşuyor: Deprem bölgesinin de gündemi aynı

Ipsos tarafından gerçekleştirelen araştırmaya göre Türkiye, son bir haftada en çok geçim derdini, yerel seçimleri konuştu. Deprem bölgesinin birinci gündem maddesi ise geçim oldu, ikinci sıradaysa "deprem" yer aldı.

12punto

Ipsos Türkiye, 6 Şubat depremlerinin ardından yurttaşın duygu bakımından fark olup olmadığını araştırdı. Depremden bağımsız olarak yurttaşın, ekonomik kriz nedeniyle olumsuz duygular içinde olduğu bulgusuna ulaşıldı. 

YÜZDE 70'İ GEÇİMİ KONUŞUYOR

Araştırmada “Son bir haftadır neler konuşuyoruz” sorusuna Türkiye’nin yüzde 70’i “Geçim zorluğu, Hayat pahalılığı” yanıtını verirken, bu oran deprem illerinde yüzde 71 oldu. Deprem dışı illerde seçimleri ve sosyal medya gündem oluşturma açısından depremin önünde yer alırken deprem illerinde ise yeni bir deprem ve ihtiyaçlar, toplumun geneline göre daha fazla konuşuluyor.

Ipsos Türkiye CEO’su Sidar Gedik, depremin ardından toplumun ilk andan itibaren takdire değer bir kenetlenme örneği gösterdiğini ve ilk haftalarda çok yoğun bir destek faaliyeti yaşandığını ancak 2023 yılı Nisan ayı itibarıyla depremin ülkenin en önemli sorunu listesindeki yerini kaybettiğine dikkat çekti.

SEÇİMDEN ÇOK DEPREM RİSKİ

Bölge dışındaki vatandaşların bölgenin ihtiyaçlarını dile getirme oranının yüzde 19’da kaldığını belirten Gedik, yeni bir deprem ihtimalinin bölgede yaşayanların gündemini seçimlerden daha fazla meşgul ettiğini vurguladı. Seçimlerde adayların taahhütleri arasında depreme yönelik önlemlerin öne çıktığını anlatan Gedik, “Felaketin bu anlamda bir uyandırma çağrısı görevi görmüş olması çok önemli. Umarız adaylar bugün ortaya koydukları projeleri hızla hayata geçirirler ve binalarımızı depreme hazırlıklı hale getirebiliriz. Bizden sonraki nesillere güvenli şehirler bırakmak boynumuzun borcu olmalı” dedi.