Stopaj oranlarında değişiklik yapıldı: Hakan Kara yorumladı

Mevduat hesapları için yüzde 15 olarak uygulanan gelir vergisi stopaj oranları, geçici olarak yüzde 5'e çekilmişti. Bu düzenlemenin süresi dün sona erdi. TCMB Eski Başekonomisti Hakan Kara, X hesabı üzerinden KKM'ye stopaj olmamasını eleştirdi.

12punto

Türk Lirası mevduatlara uygulanan gelir vergisi stopajı avantajı azalmaya başladı. Kısa vadede yüzde 5 olan vergi 2.5 puan artarak yüzde 7.5'e yükseldi. Parasını mevduata bağlayanlar elde ettikleri faiz gelirinden 2.5 puan daha vergi ödemek zorunda kalacak.

Kademeli olarak bitirilmesi planlanan Kur Korumalı Mevduat'ta (KKM) ise gelir vergisi stopajı yüzde 0 olarak kaldı. 

TCMB Eski Başekonomist Hakan Kara ise KKM'nin dışarıda bırakılmasına yorum yaptı. Kara, "KKM'lerin topluca dövize geçişi hala risk bir risk olarak görülüyor" dedi. 

Kara'nın paylaşımı şu şekilde:

"TL mevduat ve yatırım fonlarında stopaj artırılmış. KKM'ye stopaj yok.

Yorum: Son dönemde döviz rezervlerinin artması ekonomi yönetimini faiz gelirinden vergi alma konusunda cesaretlendirmiş görünüyor. Öte yandan KKM'lerin topluca dövize geçişi hala bir risk olarak görülüyor.

KKM ekonomi yönetiminin ayağına vurulmuş bir pranga gibi. Her enstrüman buna göre tasarlanmak durumunda. Bana göre TCMB'nin geçen toplantıda faizi artırması ve sonra KKM'den çıkışı hızlandırıp, dövizi kademeli olarak serbest bırakması sistemi rahatlatırdı.

Biraz daha cesaret"