Tapu işlemlerinde döner sermaye ücretlerine korkunç zam!

İstanbul’daki depremin ardından tapu işlemlerinde alınan döner sermaye bedeline ikinci kez zam yapıldı. Gayrimenkul alım-satımında ödenen bu tutar bir yıl içinde yüzde 116 artarken, yabancıya uygulanan zam oranı yüzde 332’ye ulaştı. Toplanan paranın yalnızca onda biri kentsel dönüşüme aktarılıyor.

12punto

İstanbul’da meydana gelen son depremin ardından hükümet, tapu işlemlerinde alınan döner sermaye bedelini yüzde 50 ila yüzde 200 oranında artırdı.

Sözcü'nün haberine göre, ev, arsa ya da tarla gibi gayrimenkul alan yurttaşların ödediği bedel, 1 Mayıs itibarıyla 3 bin 549 liradan 5 bin 324 liraya yükseldi. Bu artışla birlikte yıl içinde yapılan toplam zam oranı yüzde 116’ya ulaştı.

YABANCILAR İÇİN ARTIŞ YÜZDE 332’Yİ BULDU

Cumhurbaşkanlığı kararıyla belirlenen yeni tarifeye göre, yıl başında 822 liradan 1.183 liraya çıkarılan döner sermaye gösterge ücreti, 1 Mayıs’tan itibaren 1.774 lira oldu. Bu gösterge bedeli şehir merkezlerinde genellikle üç kat, diğer bölgelerde ise iki ya da iki buçuk kat olarak uygulanıyor. Örneğin İstanbul Maltepe ya da Ankara Keçiören’de ev satın alan bir yurttaş, tapu harcının yanı sıra artık 5 bin 324 lira da döner sermaye bedeli ödemek zorunda kalacak.

Bu kalem, daha yılın başında 2 bin 466 liradan 3 bin 549 liraya çıkarılmıştı. Yani yalnızca birkaç ay içinde ikinci kez zam yapıldı. Aynı karar kapsamında, yabancıların ödeyeceği döner sermaye bedeline ise yüzde 200’lük ekstra bir zam daha geldi. Böylece yabancıların yıl başında 5 bin 543 lira olan ödemesi, 1 Mayıs zammıyla birlikte 16 bin 629 liraya çıktı. Toplam artış oranı yüzde 332’ye ulaştı. Ayrıca belediyeler, kamu kurumları, bankalar ve şirketlerin tapu sorguları için ödeyeceği tutarlara da yüzde 200 oranında artış uygulandı.

TOPLANAN PARANIN SADECE 10'DA 1'İ DEPREM İÇİN KULLANILIYOR

Taşınmaz alım satımlarında satış bedeli üzerinden yüzde 4 oranında tapu harcı alınmaya devam ediliyor. Bunun dışında ödenen döner sermaye ücretinin ise sadece yüzde 10’u kentsel dönüşüm projelerine aktarılıyor. Kalan büyük kısmı ise genel bütçe ve personel giderleri için harcanıyor. Yani, yurttaştan toplanan bu yüksek tutardaki ek ödemelerin çok küçük bir bölümü depreme hazırlık için kullanılacak.