TCMB eski başekonomisti KKM’nin faturasını hesapladı: '850 milyar TL zarar etti'

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) eski başekonomisti Hakan Kara, AKP iktidarının 'Yeni bir finansal alternatif' diyerek yürürlüğe soktuğu Kur Korumalı Mevduat'ın (KKM) Merkez Bankası'na açtığı zararı hesapladı.

12punto

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2021 yılındaki kur krizinin önüne geçebilmek için ‘Yeni bir finansal alternatif’ diyerek Kur Korumalı Mevduat’ı (KKM) devreye soktu. 

KKM’den önce 18,62 TL olan dolar kuru, KKM’den sonra ani bir düşüş eğilimi göstermiş olsa da, iktidarın ‘alternatif’ çözümü de dolar kurunun yükselmesine engel olamadı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, eski bakan Nureddin Nebati döneminde başlayan KKM uygulamasının 2024’te biteceğini duyurdu.

Bugün gelinen noktada dolar, Türk Lirası karşısında tarihin en yüksek seviyesini görerek 30 TL bandını aştı.

"MERKEZ BANKASI'NA ZARARI 850 MİLYAR TL"

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) eski başekonomisti Hakan Kara, KKM’nin Merkez Bankası’na zararını hesapladı.

X (Twitter) hesabından paylaşım yapan Kara, "Merkez Bankası'nın (büyük ölçüde KKM'den kaynaklanan) zararının 850 milyar TL civarında olduğunu tahmin ediyorum. KKM ödemeleri Hazine'de kalsaydı bütçe açığı/milli gelir yaklaşık yüzde 8,5 ile son 20 yılın en yükseği olacaktı" dedi.

 

BÜTÇEYE DE YÜK OLDU

Gerçek Gündem’in aktardığı habere göre; Pazartesi günü Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan merkezi yönetim bütçe verilerine göre, geçen yıl dövizden dönüşümler hariç Kur Korumalı Mevduat'a bütçeden 59 milyar 870 milyon 556 bin TL aktarım yapıldı. Aktarımın tamamı yılın ilk 7 ayında olurken, son 5 ayda maliyet sıfır olarak açıklandı. Böylelikle KKM'nin 2022 yılı Mart ayından bugüne kadar toplam maliyet 152 milyar 22 milyon 517 bin TL seviyesinde gerçekleşti.