Trump, 12 ülkeye gümrük vergisi tarifesini açıkladı

ABD Başkanı Donald Trump, Güney Afrika'dan ithal edilen ürünlere yüzde 30 oranında yeni bir gümrük vergisi uygulanacağını açıkladı.

12punto

ABD Başkanı Donald Trump, Truth Social üzerinden yaptığı paylaşımla Malezya, Kazakistan, Tunus, Güney Afrika, Bosna Hersek, Endonezya, Bangladeş, Sırbistan, Kamboçya, Tayland, Laos ve Myanmar’a yönelik uygulanacak yeni tarife oranlarını kamuoyuna açıkladı. Bu açıklama, daha önce Japonya ve Güney Kore için duyurulan benzer uygulamaların ardından geldi.

Trump, ilgili ülkelere gönderdiği mektuplarda, 1 Ağustos itibarıyla yürürlüğe girecek tarife oranlarını bildirdi. Ayrıca, “herhangi bir misilleme durumunda bu oranların artacağını” vurguladı. Gönderdiği mektuplarda ilişkilerin seyrine göre oranların yeniden değerlendirilebileceğini kaydeden Trump, “Bu tarifeler, ülkenizle olan ilişkilerimize bağlı olarak yukarı ya da aşağı doğru değiştirilebilir.” ifadesini kullandı.

Yayımlanan mektuplara göre, Malezya, Kazakistan ve Tunus için yüzde 25, Güney Afrika ve Bosna Hersek için yüzde 30, Endonezya için yüzde 32, Bangladeş ve Sırbistan için yüzde 35, Kamboçya ve Tayland için yüzde 36, Laos ve Myanmar içinse yüzde 40 oranında gümrük vergisi uygulanacak.

Trump ayrıca, Japonya ve Güney Kore'den gelen ürünlere yönelik yüzde 25 oranında ek sektör dışı vergi uygulamasının da 1 Ağustos itibarıyla başlayacağını duyurmuştu.

Beyaz Saray’ın resmi internet sitesinde yayımlanan Başkanlık kararnamesinde, Trump’ın dış ticaret açığının ulusal güvenlik için tehdit oluşturduğunu ilan ettiği 2 Nisan tarihli açıklamaya atıfta bulunuldu. Bu kapsamda bazı ülkelere getirilen ek tarifelerin, daha önce 90 günlüğüne düşürüldüğü hatırlatıldı. 9 Temmuz’da sona erecek olan bu sürenin 1 Ağustos’a kadar uzatıldığı bildirildi.

Kararnamede, Çin’e özel 12 Mayıs düzenlemesinin geçerliliğini koruyacağı ve gerekli uygulama detaylarının Ticaret Bakanlığı, İç Güvenlik Bakanlığı ve ABD Ticaret Temsilciliği tarafından belirleneceği belirtildi.

“BU ORANLAR NİHAİ OLABİLİR AMA MÜZAKEREYE AÇIĞIZ”

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray’da bir araya gelen Trump, basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Tarife oranlarının nihai olup olmadığı sorulduğunda, mektuplarda belirtilen oranların müzakere edilebileceğini ima ederek, “Ama farklı bir teklifle gelirlerse ve ben de beğenirsem yaparız.” dedi.

1 Ağustos tarihinin kesin olup olmadığı sorusunu ise “Kesin diyebilirim ama yüzde 100 kesin değil. Eğer ararlarsa ve 'Farklı bir yol izlemek isteriz.' derlerse buna açık olacağız.” şeklinde yanıtladı.

HİNDİSTAN İLE ANLAŞMA YAKIN

Trump, 90 günlük tarife erteleme süresinde birçok ülkeyle görüşmeler yaptıklarını ve bazılarının sadece mektupla sonuçlandığını belirtti. “Herkesle konuştuk. 'Bazı anlaşmalar yapacağız, ama çoğunlukla bir mektup göndereceğiz.' demiştim.” diyen Trump, Çin ve İngiltere ile anlaşmalar sağlandığını, Hindistan’la ise çok yakında bir uzlaşmaya varabileceklerini ifade etti.

Öte yandan, gönderilen mektuplarda bildirilen oranların aslında daha yüksek olabileceğini savunan Trump, “Pek çok iyi ülkeyle kurduğumuz ilişkilerin hatırına, benim yaptığım gibi yapıyoruz.” sözleriyle uygulamanın diplomatik dengelere göre şekillendirildiğini ima etti.

BRICS ÜYELİĞİ VE EKONOMİK ETKİLER

Trump, BRICS ülkelerinin Amerikan karşıtı politikalar benimsemesi halinde ek yüzde 10'luk bir gümrük tarifesiyle karşılaşabileceklerini de dile getirdi. Güney Afrika, BRICS'in kurucu üyelerinden biri olarak bu tehdidin muhatabı durumunda.

ABD, 2024 itibarıyla Güney Afrika'nın ikinci en büyük ticaret ortağı konumunda bulunuyor. Geçen yıl Güney Afrika, ABD'ye 8,2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmişti. Ancak, yeni tarifelerin Güney Afrika ekonomisini olumsuz etkilemesi ve ülkede yüksek işsizlik oranlarını daha da artırması bekleniyor. Ulusal basında yer alan tahminlere göre, bu durum on binlerce iş kaybına yol açabilir.